Linus (pave)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Linus
Linus
FødtUkjent dato
Volterra i Toscana
Død79
Roma
BeskjeftigelseChristian cleric Rediger på Wikidata
Embete
MorClaudia
NasjonalitetRomerriket
GravlagtPeterskirken
DåpsnavnLinus
Valgtca. 68
Innsattca. 68
Saligkåret-
HelligkåretKort tid etter sin død
Festdag23. september
ForgjengerApostelen Peter
EtterfølgerKletus

Linus (død 79) var pave fra ca. 68 til sin død. Han var den andre pave, rett etter Apostelen Peter.

Ifølge Tertullian ble Peter etterfulgt av Klemens I, men dette er i strid med alle andre kilder, og det er ingen grunn til å feste lit til det. Det er uklart når Linus ble pave. Peter led martyrdøden i 64 eller 67, og de fleste kilder sier at han ble pave i 67 eller 68. Den hellige stol skriver i sin offisielle paveliste at det var i 68. Eusebius av Cæsarea hevder det var i 69, Catholic Encyclopedia sier 64, Liber Pontificalis 56 og Den liberianske katalog 55. Det er mulig at han var Peters hjelpebiskop fra 55 eller 56, og at dette er årsaken til den tidlige dateringen i noen kilder.

Ifølge Ireneus av Lyon, i Adversus haereses III.iii.3, var pave Linus identisk med den Linus som nevnes av Paulus i Andre brev til Timoteus, 4,21. Det er ikke sikkert om dette er en korrekt påstand, eller om det er en senere navneforveksling.

Svært lite er kjent om hans liv. Han skal ha blitt født i Volterra i Toscana. Foreldrene het muligens Herculaenus og Claudia. En del skrifter ble tidligere attribuert til Linus, men disse har vist seg å være fiktive eller usikre. Det ble lenge hevdet at han nedfelte et påbud om at kvinner skulle dekke til hodet i kirken, men dette regnes nå som svært tvilsomt. En beretning om Peters og Paulus' martyrier, på latin, ble også lenge hevdet å være Linus' verk, men det er fastslått av det ble skrevet i det 6. århundre.

Det er også noe uklarhet omkring når han døde. De fleste mener det var i 79, men dateringen varierer i enkelte kilder mellom 67 og 81. Ifølge Liber Pontificalis døde han som martyr, mens Ireneus sier han døde en naturlig død. Siden det ikke pågikk noen kristenforfølgelse på hans tid, er det usannsynlig at han led martyrdøden.

Hans minnedag er den 23. september. Dette er dødsdagen som er oppgitt i Liber Pontificalis, og den er således knyttet til det tvilsomme martyriet. Datoen har likevel blitt beholdt, da man ikke har bedre alternativer som gjør det hensiktsmessig å gjøre om på tradisjonen. Han skal ha blitt gravlagt på Vatikanhøyden, og det ble i 1615 funnet en innskrift i nærheten av Peters grav som nevner en Linus, men antikvaren Franceco Maria Torrigio som gjorde funnet, nevner at disse fem bokstavene fremstod som siste del av et lengre navn (som f.eks Aquilinus eller Anullinus).[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
Apostelen Peter
Pave
(liste over paver)
Etterfølger:
Kletus