Lindholm slott

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Ruinhaugen

Lindholm slott lå i Bare herred ved Børringesjøen (svensk Börringesjöen), i det sydvestlige Skåne som den gang var en del av Danmark.

Borganlegget[rediger | rediger kilde]

Borgen har ligget ute i våtmarken omgitt av en ytre vold og en voldgrav. Ringmuren synes knapt mere i landskapet men har ved arkeologiske undersøkelser vist seg å være oppimot 3,5 m tykk. Muren danner en firkant på 40 x 50 m. I den vestlige muren finnes rester av et porttårn, og i den norodøstlige hjørnet likeledes et senere tilføyet tårn.

Mitt i borggården finnes restene etter kjernetårnet som måler 10 x 9,7 m med 2,1 m tykke murer. Ved Carl von Linnés besøk under sin skånske reise, skrev han at tårnet tidligere hadde stått til 30 alens høyde, hvilket svarer til ca. 18 m. Sammenlignet med andre liknende danske tårn fra middelalderen gjør høydeangivelsen rimelig.[1]

Mot borggårdens sydmur lå salsbygningen som innvendig målte 7,1 x 34 m. Den har trolig hatt to etasjer. Litt av husets standard kan man fornemme i funnene av fargede glassruter, og med tanke på at huset innimellom har vært kongelige bosted, må man anta at komfort og luksus har vært tilstedeværende.[2] I den stenbelagte borggården har det trolig vært flere mindre hus. En bakerovn som ble funnet nord for salsbygningen, har formentlig vært installert i et bakeri.

Historie[rediger | rediger kilde]

Modell av borgen

Myntfunn dokumenterer at Lindholm er oppført omkring 1300.[3] Byggherren var Erik Menved, og den sterke borgen var et ledd i denne krigerkonges maktpolitikk.

Lindholm blir i 1339 gitt til kong Magnus Eriksson i forbindelse med kompliserte transaksjoner i det kongeløse Danmark etter Christoffer IIs død. Senere kom Lindholm og hele egnen til den danske krone, og slottet nevnes i den følgende tid som et av de vigtigste i Skåne, ikke minst på grunn av den sterke befestningen.

I 1395 brukte Margrethe 1. slottet til fredsforhandlinger med den avsatte kongen av Sverige Albrecht av Mecklenburg, som var blitt tvunget til å oppgi tronen til fordel for henne. Fredsforhandlingene varte i 16 dager og var så velbesøkt, at noen av deltakerne måtte overnatte i telt.[4] Før forhandlingene hadde kong Albrecht og sønnen Erik sittet i fangenskap på Lindholm i nesten syv år, etter at han i 1389 hadde tapt slaget ved Falköping. Margrethe var under fangenskapet de facto regent av Sverige.

Admiral Jens Holgersen Ulfstand hadde fra 1486 Lindholm slott i forlening, men i løpet av det 15. århundre mistet slottet sin betydning, og ble i det 16. århundre revet ned blant annet for å skaffe byggemateriale til Malmøhus. Borgstedet skal ha tjent som jaktslott frem til Christian IVs tid.[5]

Tett på slottsruinen på en halvøy i Børringesjøens nordlige del, ligger den såkalte Dronning Margrethe Vold, som er restene av en forhistorisk borg.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ôdman, Anders: Borgar i Skåne, Historiska Media, 2002
  2. ^ Ôdman, Anders: Borgar i Skåne, Historiska Media, 2002
  3. ^ Stilling, Niels Peter: Kulturminder i Skåne, Politiken, 2002
  4. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 2010-08-18. Besøkt 2. mai 2010.  Romelasen.se
  5. ^ Stilling, Niels Peter: Kulturminder i Skåne, Politiken, 2002

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]