Lille Marius

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Stavanger katedralskole tjente som modell for skolen der Lille Marius var elev.

Lille Marius (egentlig Marius Gottwald) er en av hovedpersonene i Alexander Kiellands roman Gift.

Han er sønn av «fru Gottwald», som ikke kommer fra byen handlingen i boken finner sted, og som ikke har vært gift, men likevel omtales som «fru» av de andre innbyggerne i byen. Selv om Lille Marius er fra et lavere sosialt lag får han gå på skole sammen med barna fra overklassen i byen. Lille Marius, som er en liten og ynkelig gutt, er ikke spesielt intelligent og gjør det svært dårlig på skolen. Men i ett fag utmerker han seg: Latin, og hans evner i språket har gjort at skolens rektor tar spesiell interesse i Lille Marius, og ønsker å hjelpe ham gjennom skolen, slik at han kan studere på universitetet. Lille Marius pugger nitid den latinske grammatikken og bruker all sin tid på lekselesing, før han går sent i seng. Vennskapet med den skoleflinke Abraham Løvdahl, sønn av den rike øyenlegen Carsten Løvdahl, er en stor hjelp, men der Lille Marius' gode resultater skyldes hardt arbeid, ser ikke Abraham den samme nytten av lekseøktene deres.

Lille Marius er kanskje blant de mest kjente, om ikke den mest kjente, karakteren skapt av Alexander Kielland. Dette er en følge av hans dødsfall i romanen Gift. Han streber og sliter for innpass og suksess i et puggbasert skoleverk hvor oppramsing står i sentrum fremfor forståelse og kritisk tenkning. Spesielt latinen tærer på elevene.Etter en fisketur på fjorden, der Lille Marius faller i vannet, blir han syk og får hjernebetennelse. På dødsleiet mumler han latinske fraser og grammatikk, og besvarer spørsmålene han ble stilt under den siste eksamen. Det siste Marius ytrer før han dør, er «mensa rotunda» - det runde bord.

I dag er Lille Marius også navnet på skoleavisa til Stavanger katedralskole. Avisa blir utgitt fire ganger årlig av elever og selges kun på skolen. Markante tidligere elever som har bidratt i skoleavisa Lille Marius er Lars Helle, Tore Renberg og Mímir Kristjánsson.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikisource Gift – originaltekst fra Wikikilden