Hopp til innhold

Like a Rolling Stone

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

«Like a Rolling Stone» (6:10) er en sang fra 1965 av den amerikanske sangeren og låtskriveren Bob Dylan som ble utgitt som singel og ble åpningssporet på albumet Highway 61 Revisited. Sangen er produsert av Tom Wilson, mens alle de andre sangene på albumet er produsert av Bob Johnston. Rocketidsskriftet Rolling Stone har kåret sangen til den beste av alle tider.

Dens konfronterende sangtekst hadde sin opprinnelse i et utvidet stykke poesi som Dylan skrev i juni 1965 da han kom utmattet tilbake fra en krevende turne i England. Etter at poesien var blitt omfattende omarbeidet ble «Like a Rolling Stone» innspilt som en sang noen få uker senere som en del av sesjonene for det kommende albumet Highway 61 Revisited. I løpet av en vanskelig to dagers forproduksjon kjempet Dylan med å finne essensen i sangen etter at det første forsøket ikke fikk større suksess som en vals. Et gjennombrudd kom da sangen ble forsøkt som en rockesang hvor den begynnende studiomusiker Al Kooper improviserte riff på et orgel, noe som siden har blitt kjennetegnet for sangen. Imidlertid var plateselskapet Columbia Records lite tilfreds med både sangens lengde på over seks minutter og dens tunge elektriske sound, og var avventende med å utgi den. Det var kun etter en måneds tid da en kopi av sangen lekket ut til en ny populær musikk-klubb og ble hørt av innflytelsesrike DJer at sangen likevel ble sluppet som singel. Selv om radiostasjonene var avventende med å spille en sang av denne lengden, nådde «Like a Rolling Stone» andreplass på de amerikanske hitlistene og ble deretter en hit verden over.

Sangen har blitt beskrevet som revolusjonær i sin kombinasjon av ulike musikalske elementer, dens ungdommelige, kyniske lyden av Dylans stemme, og likefremheten i spørsmålet i refrenget «How does it feel?» («Hvordan føles det?»). Sangen «Like a Rolling Stone» omformet Dylans karriere og er i dag betraktet som en av de mest innflytelsesrike komposisjoner i etterkrigstidens musikk og har siden dens utgivelse både i musikkindustrien og en milepæl i populærindustrien mens det hevet Bob Dylans bilde og omdømme opp til ikonisk status. Sangen har blitt spilt av en rekke andre musikere uten at disse har nådd originalens friskhet og ekthet, blant annet av Jimi Hendrix, The Rolling Stones, The Wailers og Green Day.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]