Liatoppen Fjellstove

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Liatoppen Fjellstove
Plassering3570 Ål i Hallingdal
LandNorge
AdresseLiatoppen 22, 3570 Ål
Åpningsdato1961
OperatørLiatoppen Fjellstove og Reiseservice
Antall rom34
ParkeringsplasserUtenfor
Antall etasjer3

Liatoppen Fjellstove er et høyfjellshotell som ligger på Liatoppen i Ål i Hallingdal, 920 moh.

Historie[rediger | rediger kilde]

Liatoppen Fjellstove åpnet dørene i påsken 1961. Knut og Guri Buseth kjøpte det som hadde vært en offisersmesse på Gardermoen, som de deretter fraktet opp Liagardane. Ved starten hadde fjellstua 24 værelser og opptil 60 sengeplasser. Rommene var naturlig nok mindre og hadde 2-4 køyesenger per rom. Før de startet Liatoppen drev de et gårdsbruk nede ved Hallingdalselva. Her drev de også en stund en liten campingplass.

Det var også et av de aller første stedene i Hallingdal hvor man fikk inn TV-sendinger på begynnelsen av 1960-tallet. Da en åling stilte opp i Kvitt eller Dobbelt, samla det seg flere hundre skuelystne for å se på den lille svart-hvitt-TV-en.

Utsmykningene i form av rosemaling i TV-salong og peisestue står Lars Sataøen for. Den store premiesamlingen i TV-salongen er et minne fra Knut Buseth som var en av landets beste folkedansere. Møblene i disse to salongene er også spesielle siden de er hjemmelagde på Liatoppen.

Etter hvert overtok Kåre og Inger Lise Buseth stedet. Opp gjennom årene hadde det da vært gjennom en rekke små og store utbygginger. Alle rom fikk etter hvert dusj og wc samtidig som Imagerommene ble slått sammen til større rom. Kjøkken, salonger og nye romfløyer kom til. Den siste store utbedring kom i 1992/93. Da fikk stedet ny resepsjon og inngang, badstuer og nye aktivitetsrom i kjelleren, 7 nye værelser og en stor og luftig dansesal.

1. januar 1999 overtok Geir Ove og Hege N. Buseth den daglige driften av stedet samtidig som det ble omgjort til aksjeselskap. Kåre Buseth er fortsatt aktivt med i driften.

De senere årene er det ikke kommet de store forandringene. Driften er basert på muligheten for opplevelser og aktiviteter. Noen av rommene og korridorer er pusset opp. Stedet har også fått nytt renseanlegg – noe som var en tung investering for bedriften.

I 2001 startet en egen reiseservice som legger opp reiser for individuelle og grupper, som turer fra Hallingdal til Danmark, Sverige og Kiel. Virksomheten har også arrangert turer fra Bergen med noen netter på Liatoppen og tur til Danmark, Strømstad og Kiel inkludert. Dette er en liten del av driften, men noe fortsetter.

Høsten 2007 la Liatoppen AS ut 15 leiligheter/hytter for salg. Eiere som ønsker det kan leie ut sine leiligheter gjennom Liatoppen AS. Denne satsingen tar sikte på å bringe Liatoppen et hakk videre gjennom innvendig oppussing og opparbeiding av et bedre uteområde.