Li Rusong

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Li Rusong
Født1549[1]Rediger på Wikidata
Liaoning
Død1598[1]Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseMilitært personell Rediger på Wikidata
FarLi Chengliang
NasjonalitetMing-dynastiet

Li Rusong (hanzi: 李如松; pinyin: Lǐ Rúsòng; født 1549 i Tieling i Kina, død 1598) var en berømt Míng-kinesisk general av koreansk avstamning. Han var øverstkommanderende for Ming-hæren som ble sendt for å forsvare Korea etter det koreanske kong Seonjos forslag under Imjinkrigen mot japanerne under Toyotomi Hideyoshi. Faren hans var også en berømt kinesisk-koreansk Ming-general, Li Chengliang.

Li Rusong utmerket seg i en rekke slag utkjempet mens han ledet den forsvarende kinesisk-koreanske hæren mot den japanske invasjonsstyrken ledet av Katō Kiyomasa og Konishi Yukinaga. Sammen med Míng-generalen Song Yingchang ble han også påført flere nederlag, som i slaget ved Byeokjegwan, men deretter beseiret han japanerne i en rekke slag på den koreanske halvøy. Li Rusong klarte å gjenerobre den koreanske hovedstaden Hanyang og byen Pyeongyang. Han beordret de kinesisk-koreanske styrkene til å la være å drepe alle de japanske soldatene, og heller la dem få trekke seg tilbake.

Li har også fått æren for å ha oppfunnet en sverdkampstil kalt jedok geomkoreansk. I 1598 døde han på Liaodong omringet av flere tusen fiender under en tyrkisk invasjon av Ming-provinsen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b oppført som 李如松, mairi.me[Hentet fra Wikidata]