Li Rusong

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Li Rusong
Li Rusong.jpg
Født1549Rediger på Wikidata
LiaoningRediger på Wikidata
Død1598Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse MilitærRediger på Wikidata
Far Li ChengliangRediger på Wikidata
Nasjonalitet Ming-dynastietRediger på Wikidata

Li Rusong (hanzi: 李如松; pinyin: Lǐ Rúsòng; født 1549 i Tieling i Kina, død 1598) var en berømt Míng-kinesisk general av koreansk avstamning. Han var øverstkommanderende for Ming-hæren som ble sendt for å forsvare Korea etter det koreanske kong Seonjos forslag under Imjinkrigen mot japanerne under Toyotomi Hideyoshi. Faren hans var også en berømt kinesisk-koreansk Ming-general, Li Chengliang.

Li Rusong utmerket seg i en rekke slag utkjempet mens han ledet den forsvarende kinesisk-koreanske hæren mot den japanske invasjonsstyrken ledet av Katō Kiyomasa og Konishi Yukinaga. Sammen med Míng-generalen Song Yingchang ble han også påført flere nederlag, som i slaget ved Byeokjegwan, men deretter beseiret han japanerne i en rekke slag på den koreanske halvøy. Li Rusong klarte å gjenerobre den koreanske hovedstaden Hanyang og byen Pyeongyang. Han beordret de kinesisk-koreanske styrkene til å la være å drepe alle de japanske soldatene, og heller la dem få trekke seg tilbake.

Li har også fått æren for å ha oppfunnet en sverdkampstil kalt jedok geomkoreansk. I 1598 døde han på Liaodong omringet av flere tusen fiender under en tyrkisk invasjon av Ming-provinsen.