Leucozona lucorum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk


Leucozona lucorum
Leucozona lucorum
Vitenskapelig(e)
navn
:
Leucozona lucorum
(Linnaeus, 1758)
Norsk(e) navn: gulhåret lykteblomsterflue
Hører til: Syrphinae, blomsterfluer,
Aschiza,
fluer
Habitat: Larver lever av bladlus. Voksne fluer ved blomster i skog, eng og hager.
Utbredelse: Palearktis, Nord-Amerika
funnet over hele Norge.

Gulhåret lykteblomsterflue (Leucozona lucorum) er en middelstor flue som tilhører familien blomsterfluene. Den er en vanlig blomsterflueart i Norge om sommeren. Den finnes over hele landet unntatt på høyfjellet.


Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (8-10 mm), kontrastrikt farget blomsterflue. Hodet er ganske bredt, fasettøynene nakne. Thorax er matt bestøvet, tett kledt med gule hår, særlig på sidene. Scutellum er gult, også dette tett kledt med gule hår. Bakkroppen er oval, vanligvis gulhvit i den fremre halvdelen og svart i den bakre. Vingene er glassklare med en stor, brun flekk i midten. Mørke fargevarianter forekommer av og til. På fargen kan den minne om artene Eriozona syrphoides og Cheilosia illustrata, men bakkroppen er mye mindre hårete enn hos disse.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene lever av bladlus. Disse fluene finner man særlig i løvskog, helst i fuktige områder. De besøker mange slags blomster, og flyr i april-august.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Denne vidt utbredte arten finnes over mesteparten av Palearktis. Den finnes også i Nord-SAmerika. I Norge er den vanlig over hele landet.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Litteratur[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]