Leopold Auenbrugger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Leopold Auenbrugger
Leopold-von-auenbrugger.jpg
Født19. nov. 1722[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
GrazRediger på Wikidata
Død17. mai 1809Rediger på Wikidata (86 år)
Wien[5]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Lege[5]Rediger på Wikidata
Akademisk grad DoktorgradRediger på Wikidata
Utdannet ved Universitetet i WienRediger på Wikidata
Nasjonalitet ØsterrikeRediger på Wikidata

Johann Leopold Auenbrugger (1722–1809) var en østerriksk medisiner og amatør-librettist.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Leopold Auenbrugger studerte først medisin i Graz, deretter i Wien. Etter avsluttet studium i 1751 arbeidet han som sykehuslege, senere drev han en etterspurt privatpraksis i Wien.

Som sønn av en vertshuseier hadde Auenbrugger lært seg å estimere restmengde vin ved å banke på vintønner, og oppdaget som lege at det er mulig å vurdere tilstanden i thorax ved å banke på ulike steder av brystveggen og sammenligne lyden hos pasienten med friske individer. I 1761 publiserte han skriftet Inventum novum ex percussione thoracis humani ut signo abstrusos interni pectoris morbos detegendi («ny teknikk for å oppdage skjulte brystsykdommer ved å banke på den menneskelige brystkasse»), noe som gjør at han regnes som oppfinner av den medisinske undersøkelsesmetoden perkusjon. Sammen med oppfinneren av stetoskopet, René Laënnec, regnes han også som foregangsmann for den fysikalske diagnostikken. Metodene deres, perkusjon og auskultasjon, har beholdt betydningen som kliniske basismetoder inn i apparatmedisinens tidsalder.

Auenbruggers arbeid om perkusjon fikk liten oppmerksomhet i hans egen samtid, men etter nesten førti års glemsel oppdaget Napoleons livlege Jean-Nicolas Corvisart skriftet hans og oversatte det til fransk (Paris 1808).

I tillegg til perkusjons-skriftet skrev Auenbrugger bare to mindre betydelige psykiatriske arbeider og en beretning om dysenteriepidemien i Wien 1779.

Auenbrugger var Antonio Salieris forlover i 1774, og forfattet en libretto til hans tyske lystspill Der Rauchfangkehrer, uroppført i Wien 1781.

Datteren Marianne Auenbrugger studerte musikk hos Salieri og Joseph Haydn, og ble en dyktig pianist og komponist, men døde av tuberkulose bare 23 år gammel.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 9. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Brockhaus Enzyklopädie, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id auenbrugger-leopold[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ WhoNamedIt.com, oppført som Josef Leopold Auenbrugger, Whonamedit? doctor ID 309, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6hx4prf, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ a b Auenbrugger, Leopold von (BLKÖ)[Hentet fra Wikidata]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]