Leira (Trondheim)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Leira
Leira kapell.
Basisdata
BydelLerkendal
KommuneTrondheim
Grenser tilFossegrenda, Utleira, Tverreggen
NavnebakgrunnFra bekken som renner over gårdsvaldet.
Beliggenhet
Kart
Leira
63°22′48″N 10°24′44″Ø

Leira er et område og en gård i Trondheim, rundt seks km sør for Trondheim sentrum (Midtbyen). Leira gods, også skrevet Leren, tidligere Kroghsminde, ligger øst for Nidelva og Øvre Leirfoss og vest for Tverreggen.

Leirfossen og Leren Kromfabrik i 1870.

Navnet kommer fra navnet på bekken som renner over gårdsvaldet. Leira ble for første gang nevnt i 1277, og tilhørte i middelalderen erkebiskopen. I 1647 var gården delt i to bruk, og i 1664 i fire.

Industrien på Leira har en lang historie, og Øvre Leirfoss like ved har vært energikilden for industridriften. Sagen på gården ble nevnt første gang i 1617, og i 1629 ble det oppført enda en sag i Leirfossen. På husmannsplassen Fossaplass ved Nedre Leirfoss ble det grunnlagt et kobbervalseverk (Leren valseverk) av oberst Georg Frederik von Krogh i 1810. Kobbervalseverket ble avviklet i 1816, og Leren Kromfabrik ble opprettet i 1831 i bygningene som tidligere huset det.

Leira kapell ligger like nord for Leira gods, og ble oppført i 1898 som bedehus. Kapellet er en tømmerbygning i en etasje med en toetasjes tverrfløy, og er kledd med rødmalt, stående panel. Det ble innviet som kapell i 1954. Like nedenfor Leira gods og Øvre Leirfoss ligger Leira naturreservat, opprettet i 1987. Fredningen beskyttet en gråor/almeskog med rik bunnvegetasjon.

Litteratur[rediger | rediger kilde]