Hopp til innhold

Leif Lier

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Leif Lier
Leif Lier ombord på FLK «Kosmos»
Født15. sep. 1895Rediger på Wikidata
Død26. des. 1929Rediger på Wikidata (34 år)
BeskjeftigelseFlyger Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Leif Lier (født 15. september 1895, død 26. desember 1929) var en norsk flypioner fra 1920-årene.

Lier gjennomførte sin militærtjeneste som flymekaniker ved Kjeller. I 1919 gjennomførte Dansk Aeronautisk Selskab en konkurranse der målet var å fly lengst mulig på seks timer. Marinens flyvåpen deltok med to fly fløyet av Hjalmar Riiser-Larsen og Finn Lützow-Holm, mens Hærens flyvåpen deltok med en maskin fløyet av Tancred Ibsen med Lier som mekaniker.

I 1920 reiste han til Wien for å ta flygerlisens ved en skole der. Etter kun åtte timer fikk han sitt «patent» som det dengang ble kalt. Mens han var i Østerrike hadde en ingeniør Wettergreen kjøpt fire overskuddsfly, to Phönix Brandenburg C.1 og to Brandenburg BI/2.H.6 treningsfly fra det tidligere østerrikske-ungarske flyvåpen. Med flyene skulle Wettergreen starte et flyselskap og flyskole med Lier som teknisk sjef og instruktør. To fly ble demontert og sendt med tog, de to andre ble fløyet til Norge av Rolf Berg og Lier, som hadde med Aftenposten-journalist Haakon Quiller som passasjer. Turen fra Østerrike tok seks dager. Dessverre for flyselskapet opplevde økonomien et krakk høsten 1920, Wettergreen gikk konkurs og Lier satt igjen med fire fly.[1] I 1921 deltok han i flyoppvisniger på Domkirkeodden på Hamar.

Som andre flypionerer med eget fly på den tiden forsøkte han å skaffe seg et utkomme ved å tilby rundflyvninger. Annen inntekstbringende flyvning var det ikke mulig å finne for den gryende luftfartsvirksomhet tidlig på 1920-tallet. En virksomhet som gav kontanter i kassen var reklameflyvning, dvs. reklameringen bestod i å kaste ut flyveblader for tobakk- og sjokoladefabrikker. En sjelden gang banket en avis på døren som ønsket å sende opp en fotograf for helt spesielle oppdrag.

Fra midten av 20-årene var det økning av aktiviteter og begynnende ruteflytrafikk. Leif Lier brukte sjøfly til å drive charter- og rundflygninger uten å lykkes noe særlig.

Da Luftskipet «Norge» kom til Oslo i mai 1926 ble Lier hyret av Aftenposten for å ta avisens fotograf Ingvald Møllerstad opp fra Kjeller for å fotografere ankomsten av Luftskipet til Ekeberg. Flyet styrtet ned straks efter starten, men både flyver og passasjer kom pent fra det. Med et lånt fly kom de seg opp og utover fjorden hvor de lette efter «Norge» som plutselig dukket frem av skyene akkurat i det øyeblikket Lier måtte returnere på grunn av bensinmangel. Møllerstad fikk sitt bilde.

I 1929 ble Lier hyret av Hvalfangstselskapet Kosmos for fangstsesongen 1929/1930. Fra en de Havilland 80 skulle han lete opp hval i Antarktis fra hvalkokeriet «Kosmos» og gi melding til fangstbåtene. Den 26. desember startet Lier dagens tur. Som observatør og ekstra utkikk hadde han med seg dr. Ingvald Schreiner, som var med som ekspedisjonens lege. De returnerte ikke til kokeriet og hverken flyet eller spor etter de omkomne er blitt funnet.[2] Hvalbåtene lette etter flyet i en uke, men måtte oppgi søket.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Leif Lier – flyentusiasmens apostel i Norge: Ulf Larstuvold, Flyhistorie-Norsk Luftfartshistorisk Magasin, desember 2010
  2. ^ 1929 Flk Kosmos Arkivert 5. juli 2008 hos Wayback Machine.. lardex.net

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata