de Havilland DH 80 Puss Moth

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
DH 80 Puss Moth
de Havilland DH 80A Puss Moth G–ABLS first registered in 1931
Informasjon
RolleLett privatfly
Produsentde Havilland
Første flyvning9. september 1929
IntrodusertMarch 1930
Produsert1929-1933
Antall produsert284

de Havilland D H 80 senere DH 80A var et tre-serters privatfly, en høyvinget endekker tegnet og bygget av de Havilland Aircraft Company mellom 1929 og 1933. Det holdt en fart nær opp til 200 km/h og var således et av de fremste privatfly for sin tid.

Utviklingen av flyet[rediger | rediger kilde]

Da prototypen av DH 80 fløy første gang i september 1929 hadde ennå ikke flyet fått sitt navn. Det var konstruert med tanke på det blomstrende private marked på De britiske øyer som nå etterhvert bokstavelig talt hadde fått luft under vingene. Det var strømlinjeformet, bygget helt av tre, spanter med finerkledning, og det var utstyrt med den nye de Havilland Gipsy III inverted rekkemotor som gav uhindret sikt forover, i motsetning til den tidligere Gipsy II hvor sylindertoppen stengte for pilotens utsikt fremover.

Etter at prototypen var testet, ble flyets konstruksjon endret slik at flykroppen nå ble bygget opp av stålrør og kledd med duk. Den fikk nå betegnelsen DH.80A Puss Moth. Det første flyet som ble produsert fløy i mars 1930 og sendt på en salgsturne til Australia og New Zealand

de Havilland fikk god respons på salgsfremstøtet, og snart ble ordreboken fylt opp. Etter tre års produksjon var det blitt bygget 259 i England og ytterligere 25 hos de Havilland Canada. Det fleste ble utstyrt med 130 hk de Havilland Gipsy Major, en moter som gav en noe bedre ytelse enn Gipsy III.

De fleste DH.80A ble benyttet som privatfly, selv om mange også ble benyttet av kommersielle aktører, både som passasjer- og postfly. Normalt var det plass til to passasjerer, dog meg en meget trang benplass.

de Havilland gikk nå over til å bygge DH.85 Leopard Moth som en erstatter for Puss Moth. Dette hadde skrog av tre og var både billigere å bygge, det var lettere, og fikk en noe bedre ytelse ut av den samme Major motor.

Under andre verdenskrig ble alle privatefly rekvirert for RAF og tatt i bruk som kommunikasjons- sambandsfly, eller treningsfly.

Rekordflyvninger[rediger | rediger kilde]

Flytypen ble brukt i en serie flyvninger for å sette nye rekorder, både hastighet, distanse og til førstegangsflyvninger som var en vanlig utfordring for flyvere tidlig på 1930-tallet.

  • Tidlig i 1931 gjennomførte Nevill Vintcent den første flyvning mellom England og Ceylon i G-AAXJ.
  • I juli – august 1931 foretok Amy Johnson en åtte dagers soloflyvning til Tokyo med G-AAZI Jason II.
  • Sent 1931 foretok den australske flyveren Bert Hinkler en serie med viktige førstegangs flyvninger med en kanadisk bygget Puss Motht CF-APK inklusive New York-Jamaica, Jamaica til Venezuela, og en 22 timer lang flyvning over Sør-Atlanteren fra vest til øst
  • Den mest berømte av disse Puss Moth-flyvningene var Jim Mollisons G-ABXY The Heart's Content som omfatte første øst-vest over Atlanterhavet i august 1932 og den første øst til vest over Sør-Atlanteren fra Lympne til Natal, Brasil i februar 1933.
  • Amy Johnson gjorde en ny rekordflyvning mellom England og Cape Town denne gang med G-ACAB Desert Cloud i 1932.

Varianter[rediger | rediger kilde]

  • de Havilland DH 80 : Prototype, 120 h.p. Gipsy III motor.
  • de Havilland DH 80A Puss Moth : To – tre seters lett sportsfly, de fleste med 120 H/k. Gipsy Major motor.

Militære operatører[rediger | rediger kilde]

New Zealands flagg
Den andre spanske republikkens flagg
Storbritannias flagg

Tekniske data[rediger | rediger kilde]

De Havilland Puss Moth
de Havilland DH 80A Puss Moth Dimensjoner/ytelser
Besetning 1
Passasjerer 1–2
Lengde 7,60 m
Vingespenn 11,20 m
Høyde 2,10 m
Vingeareal 20,6 m²
Vekt uten lastt 575 kg
Startvekt 932 kg
Toppfart 196 km/h
Marsjhøyde 3 330 m
Rekkevidde 483 km
Motor 1 × de Havilland Gipsy III-Rekkemotor, 97 kW

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]