Ledelsesrådgivning

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Ledelsesrådgivning (engelsk: management consulting) er et fagfelt som fokuserer på å hjelpe organisasjoner med å forbedre sine prestasjoner, først og fremst ved å støtte ledelse og administrasjon gjennom å analysere eksisterende organisatoriske problemer og utvikle planer for forbedring. Denne typen konsulenter kan leies inn for en rekke situasjoner, blant annet for å få eksterne (og antagelig objektive) råd og tilgang til konsulentenes spesialiserte kompetanse og erfaring.

Som et resultat av konsulentselskapenes eksponering mot og relasjoner med en rekke organisasjoner sies det at de skal være klar over bransjen «beste praksis», men overførbarheten av en slik praksis fra en organisasjon til en annen kan være begrenset og løsningene må derfor ofte skreddersyes til hvert enkelt oppdrag.

Konsulentselskaper kan også bidra med bistand innen organisatorisk endringsledelse, utvikling av ferdigheter, teknologiimplementering, strategiutvikling eller driftsforbedring. Ledelsesrådgivere bringer ofte med seg egne proprietære metoder eller rammeverk for å identifisere problemer og kommunisere løsninger til organisasjoner.

Eksempler på selskaper kjent for ledelsesrådgivning er strategihusene McKinsey & Company, Boston Consulting Group og Bain & Company som utgjør "Big Three" eller "MBB" (ikke til å forveksle med Big Four innen revisjon som består av Deloitte, EY, PwC og KPMG og fokuserer på regnskap).