Endringsledelse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Endringsstyring eller endringsledelse[1] dreier seg om metoder, modeller og prosesser som tar sikte på å gi ny retning til individers eller organisasjoners bruk av ressurser, prosesser og arbeidsinnsats.[trenger referanse]

Endringsstyring kan ha berøringspunkter med mange disipliner, så som prosjektledelse, organisasjonspsykologi, informasjonsteknologi, utvikling av forretningsmodeller, og så videre.

I et moderne samfunn er behovet for endring og tilpasning stort. Globaliseringen av økonomien er en viktig driver bak behovet for hyppige endringer. Samtidig er behovet for trygghet og stabilitet et grunnleggende trekk ved mennesket (se for eksempel Maslows behovspyramide). Vellykket endringsstyring balanserer på en effektiv måte behovet for trygghet med behovet for tilpasning til endrede betingelser.

Den danske forfatteren og organisasjonsutvikleren Bo Vestergaard introduserte i 2020 begrepet involverende endringsledelse.[2]


Norske utdanningstilbud[rediger | rediger kilde]

Per 2023 tilbyr blant annet Universitetet i Agder (UiA), Universitetet i Stavanger (UiS) og Handelshøyskolen BI utdanning i endringsledelse.[3][4][5][6] Også studenter på masterstudiet i helseadministrasjon ved medisinsk fakultet ved Universitetet i Oslo (UiO) kan per 2023 velge å fordype seg i emnet «Organisasjon og endringsledelse».[7]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Endring – styring eller ledelse?». HRNorge. Besøkt 18. november 2021. 
  2. ^ Vestergaard, Bo (2020). Involverende endringsledelse. Cappelen Dam Akademisk. ISBN 9788202661489. 
  3. ^ «Endringsledelse». uia.no (norsk). Universitetet i Agder. Besøkt 10. september 2023. 
  4. ^ «Endringsledelse - master 2 år». www.uis.no. Universitetet i Stavanger. Besøkt 10. september 2023. 
  5. ^ «Endringsledelse». Handelshøyskolen BI (norsk). Besøkt 10. september 2023. «De fleste bransjer og sektorer vil før eller senere stå overfor nye krav som krever endring. Gjennom dette masterprogrammet får du kunnskap, ferdigheter og kompetanse til å være pådriver i endringsprosesser. (---) Det er kun ledige plasser på campus Bergen på dette kurset. I Oslo er det venteliste, og vi oppfordrer deg til å sette opp en 2. prioritet når du søker. Du vil ikke miste din plass i køen på ditt førstevalg.» 
  6. ^ Sandven, Ida Hartveit (9. august 2021). «Innlegg: Endringsledelse er absolutt ikke irrelevant». www.dn.no. Besøkt 9. august 2021. 
  7. ^ «HADM4104 – Organisering og endringsledelse». Universitetet i Oslo. Besøkt 10. september 2023. «Dette emnet gir deg en innføring til begreper og teori som gir deg grunnlag til å analysere og gjennomføre organisatoriske endringer i helsevesenet. | Undervisningen består i en blanding av forelesninger, gruppearbeid, seminarer og ekskursjoner. (---) Forbeholdt studenter på Helseadministrasjon (master - erfaringsbasert).»