Leah Rabin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Leah Rabin
Yitzhak Rabin (1986).JPEG
Født28. april 1928
Königsberg
Død12. november 2000 (72 år)
Jerusalem
GravlagtHerzlfjellet
Ektefelle Yitzhak Rabin
Barn Dalia Rabin-Pelossof, Yuval Rabin
Beskjeftigelse Aktivist
NasjonalitetIsrael
Utmerkelser Buber-Rosenzweig-medaljen
Signatur
{{{navn}}}s signatur

Leah og Yitzhak Rabins grav i Jerusalem

Leah Rabin (født Leah Schlossberg den 28. april 1928 i Königsberg i Tyskland, død 12. november 2000 i Petah Tikva i Israel) var en tyskfødt israelsk politiker og kone av Yitzhak Rabin.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Leah Schlossberg kom fra en familie fra det jødiske borgerskap i Königsberg. Både faren og hennes mor Augusta (Gusta) var født i Russland og hadde utvandret til Tyskland med sine respektive foreldre i barndommen. Farens foreldre hadde reist til Königsberg og morens foreldre til Danzig. Leah Rabin har skrevet at faren svært tidlig identifiserte seg med sionismen.

Hun kom til Palestina i 1933, da familien emigrerte fra Tyskland.

Ekteskap med Yitzak Rabin, politiker[rediger | rediger kilde]

Hun møtte sin mann i 1943 utenfor en iskremhandler i Allenby-gaten i Tel Aviv. Hun var 16 år gammel og studerte ved Tichon Hadash. De giftet seg den 23. august 1948 i Beit Shalom i Dizengoff-gaten i Tel Aviv. De fikk to barn, datteren Dalia, og sønnen Zahala.

Som ektefelle holdt hun seg utenfor rampelyset, men i 1977 ble hun gjenstand for negativ oppmerksomhet da det ble kjent at hun hadde en dollarkonto i Washington der Yitzhak hadde tjenestegjort som ambassadør noen år tidligere. Den gang var det forbudt for israelere å ha slike konti. Dette utløste en politisk situasjon som førte til at ektemannen gikk av som statsminister, en stilling han hadde innehatt siden 1974 – og som han skulle få på nytt i 1992.

Leah Rabin støttet sin manns anstrengelser for fred i den israelsk-palestinske konflikten og arbeidet videre for fred etter at mannen ble myrdet av en sionistisk høyreekstremist den 24. november 1995.

Hun besøkte Norge så sent som i 1999, og døde av kreft året etter, 72 år gammel.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]