Leah Rabin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Leah Rabin
Leah Rabin 1999.jpg
Født28. april 1928
Königsberg
Død12. november 2000 (72 år)
Jerusalem
Gravlagt Herzlfjellet
Ektefelle Yitzhak Rabin (1948–)
Barn Yuval Rabin, Dalia Rabin-Pelossof
Beskjeftigelse Aktivist
Nasjonalitet Israel
Språk Engelsk
Utmerkelser Buber-Rosenzweig-medaljen (1998)
Signatur
Leah Rabins signatur

Leah og Yitzhak Rabins grav i Jerusalem

Leah Rabin (født Leah Schlossberg den 28. april 1928 i Königsberg i Tyskland, død 12. november 2000 i Petah Tikva i Israel) var en tyskfødt israelsk politiker og kone av Yitzhak Rabin.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Leah Schlossberg kom fra en familie fra det jødiske borgerskap i Königsberg. Både faren og hennes mor Augusta (Gusta) var født i Russland og hadde utvandret til Tyskland med sine respektive foreldre i barndommen. Farens foreldre hadde reist til Königsberg og morens foreldre til Danzig. Leah Rabin har skrevet at faren svært tidlig identifiserte seg med sionismen.

Hun kom til Palestina i 1933, da familien emigrerte fra Tyskland.

Ekteskap med Yitzak Rabin, politiker[rediger | rediger kilde]

Hun møtte sin mann i 1943 utenfor en iskremhandler i Allenby-gaten i Tel Aviv. Hun var 16 år gammel og studerte ved Tichon Hadash. De giftet seg den 23. august 1948 i Beit Shalom i Dizengoff-gaten i Tel Aviv. De fikk to barn, datteren Dalia, og sønnen Zahala.

Som ektefelle holdt hun seg utenfor rampelyset, men i 1977 ble hun gjenstand for negativ oppmerksomhet da det ble kjent at hun hadde en dollarkonto i Washington der Yitzhak hadde tjenestegjort som ambassadør noen år tidligere. Den gang var det forbudt for israelere å ha slike konti. Dette utløste en politisk situasjon som førte til at ektemannen gikk av som statsminister, en stilling han hadde innehatt siden 1974 – og som han skulle få på nytt i 1992.

Leah Rabin støttet sin manns anstrengelser for fred i den israelsk-palestinske konflikten og arbeidet videre for fred etter at mannen ble myrdet av en sionistisk høyreekstremist den 24. november 1995.

Hun besøkte Norge så sent som i 1999, og døde av kreft året etter, 72 år gammel.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]