Lave Tatra

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lave Tatra
Parti av Lave Tatra sett fra Ďumbier.
Geografi
Hører tilVest-Karpatene
LandSlovakias flagg Slovakia
Høyeste punkt
NavnĎumbier
Høyde2 043 moh.[1]
Beliggenhet
Lave Tatra
Lave Tatras plassering i Slovakia (i grått)

Lave Tatra, også kalt Nedre Tatra (slovakisk: Nízke Tatry; ungarsk: Alacsony Tátra[2][3][4]), er en fjellkjede sentralt i Slovakia. Den ligger sør for Høye Tatra, og mellom fjellkjedene renner elven Váh. Sør for Lave Tatra ligger en dal dannet av elven Hron. Ryggen av fjellkjeden går fra øst til vest, og er om lag 80 km lang.

Čertovicapasset deler fjellkjeden i to deler. Den høyeste delen av Lave Tatra ligger i vest. Ďumbier er, med sine 2 043 meter over havet, fjellkjedens høyeste topp. Nabotoppen Chopok (2 024 moh) er tilgjengelig med stolheis, og er den mest besøkte toppen i Lave Tatra. Andre topper i den vestlige delen er Dereše (2 004 moh) og Chabenec (1 955 moh). Høyeste toppen i den østlige delen av Lave Tatra er Kráľova hoľa, med en høyde på 1 946 meter over havet. De beste utsiktspostene i vest er Veľká Chochuľa, Salatín, Chabenec, Skalka, Chopok, Ďumbier, Siná, Poludnica og Baba.

Flere karstområder finnes i kalkstein- og dolomittformasjoner i de sørlige og nordlige endene av hovedryggen, som består av granitt og gneis. Her er også flere grotter åpne for allmennheten. Den største kløften i fjellkjeden er Hučiaky under Salatin i Ludrovádalen i nærheten av Ružomberok, den høyeste fossen er under Brankov i nærheten av Ružomberok, Podsuchá, med et fall på 55 meter.

Fjellene er kledd med tett skog, og har et rikt dyreliv som inkluderer brunbjørn, ulv og gaupe. På de alpine beitemarkene finner man tatragemse.

Nasjonalpark[rediger | rediger kilde]

Det meste av Lave Tetra er vernet som en del av Lave Tatra nasjonalpark (Národný park Nízke Tatry; forkortet NAPANT), som ble opprettet i 1978. Nasjonalparken dekker et område på 728 km², og har en buffersone på 1 102 km², i alt 1 830 km².

Turisme[rediger | rediger kilde]

Turisme er en stor næring i Tatrafjellene. Om vinteren er flere skisteder i Lave Tatra åpne, som Jasná, Mýto pod Ďumbierom og Tále. Jasna er det største skisenteret i Mellom-Europa, og blir betjent av turistbyen Liptovsky Mikulas. Stedet er også et turistsenter om sommeren, hvor det tilbys aktiviteter som rafting, kajakkpadling, roing og fiske. De bratte nordsidene av fjellene er populære blant fjellklatrere.

Lave Tatra om vinteren
Demänovská dolina-dalen

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Low Tatras Slovakia.com
  2. ^ «Střední Slovensko («Central Slovakia»)». Encyclopædia Britannica. 2008. ««The population of the kraj is mostly Slovak, with a small Hungarian minority»» 
  3. ^ Fylke i det ungarske kongeriket (1913) Arkivert 3. juni 2005 hos Wayback Machine.
  4. ^ Cartographia Világatlasz, Bp., 1998, s. 24

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]