Laukvik (Lenvik)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 69°33′36,5″N 17°53′55,2″Ø

Laukvik på Senja

Laukvik er et sted på Senja i Troms. Stedet ligger i Lenvik kommune, cirka seks kilometer fra Botnhamn.

Historie[rediger | rediger kilde]

Laukvik var på 1800-tallet et veletablert handelssted og naturlig knutepunkt for fiskere og annen skipsfart med dampskipsanløp, butikk, godsekspedisjon, postkontor og etter hvert telegraf. I tillegg foregikk det pomorhandel i Hekkingsundet, like utenfor Laukvik, hvor det både ble levert fisk og byttet med andre varer fra russiske sjø- og handelsmenn. Som handelssted har Laukvik historie fra før 1700-tallet.

Hekkingen i Lenvik kommune

På grunn av den store skipstrafikken forbi Laukvik til den stadig mer voksende Tromsø by, ble det fra midten av 1800-tallet behov for et innseilingsfyr som ble plassert på Hekkingen, kjent som Hekkingen fyr. Fyret hadde både fyrvoktere og assistenter fra Laukvik gjennom sin bemanningstid, og Laukvik var den naturlige basehavnen for båttrafikken mellom fyr og fastland til langt utover 1900-tallet.

Laukviks militære historie[rediger | rediger kilde]

I etterkrigsårene under den kalde krigen var Malangsfjorden lett tilgjengelig for uønsket ferdsel og en bunkerstasjon ble etablert i Laukvik for å følge med på all aktiviteten i området. En kabel ble som første tiltak strekt på tvers av fjorden fra Laukvik til Marslett på Kvaløya, spesielt for overvåking av mulige ubåter.

I 1955 kom det personell fra Forsvaret til bunkerstasjonen for å følge overvåkningen, og bunkeren ble oppgradert med innlagt vann og strøm ved hjelp av menige fra Tromsø Sjøforsvarsavsnitt. Stasjonen var i bruk til høsten 1969.