Sikkimlerk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Larix griffithii)
Hopp til: navigasjon, søk
Sikkimlerk
Larix griffithii, Ferguson (1885)
Larix griffithii, Ferguson (1885)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Larix griffithii
Hook.f.
Norsk(e) navn: sikkimlerk
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Planteriket
Divisjon: Karplanter
Klasse: Nakenfrøede planter
Orden: Bartrær
Familie: Furufamilien
Slekt: Larix
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: fjellskoger
Utbredelse: østlige Himalaya

Sikkimlerk (Larix griffithi, Larix griffithiana) er et bartre i lerkeslekta av furufamilien (Pinaceae). Det er et slankt, konisk bartre med opprette grener som har nedhengende ungskudd.

Arten blir inntil 20 m høy, diameter inntil 80 cm. Barken er lyseabrun, unge skudd med brun eller gulbrun bark, fint hårete og nedhengende med knopper. De mørkegrønne nålene er 2–4 cm lange og skinnende. Om høsten blir bladene gule eller gul-røde og felles. Konglene lange, inntil 7–10 cm, og slankt oppstående, mørkebrune med 50–100 åpne og nedbrettede skjell. Modnes til en mørk purpur og siden mørkebrun kongle på fem til syv måneder. Gamle, gråbrune kongler kan henge på i flere år.

Trær lengre nordøst – i Bhutan og Tibet, har i senere år blitt skilt ut som arten Larix kongboensis (Mill 1999) – de har mindre kongler på 3-5 cm. Arten er akseptert av Flora of China, men ikke av de brede forskningsmiljøer utenfor Kina.

Utbredelsen er i det østlige Himalaya og Tibet. Det ble innført til Storbritannia i 1848, og er en sjelden gjest i parker og hager i Europa.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Sikkimlerk i fjellhabitat.