Laodikea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
For havnebyen i Syria, se Lattakia
Laodikeia (lengst i sørøst) på et kart overÅpenbaringsbokens syv menigheter
Romerske ruiner i Laodicea.

Laodikea ved Lykos (gresk: Λαοδίκεια πρὸς τῷ Λύκῶ; latin: Laodicea ad Lycum; osmantyrkisk: Lâdik) var en by i Frygia i Lilleasia, ved Lykos, en bielv til Maiandros. Gjennom den fruktbare Lykosdalen førte en av Asias handelsveier. Byen lå nær Hierapolis og Kolossai. På Johannes fra Patmos' tid car Laodikea blitt hovedstaden i den romerske provinsen Frygia.

Historie[rediger | rediger kilde]

Byen ble grunnlagt på 200-tallet f.Kr. av den seleukidiske konge Antiochos II, som navngav den etter sin hustru Laodike. Omkring 190 f.Kr. ble byen erobret av kong Eumenes II av Pergamon, og år 133 f.Kr. kom den i romersk eie. I den romerske keisertiden var den en meget rik handelsby, selv om den i 88 f.Kr. ble erobret av Mithridates den store og flere ganger ble ødelagt av jordskjelv. I særdeleshet var den berømt for den fine ull som områdets får gav, og for sin ullindustri med kapper og tepper.

Byen var et ledende banksenter, der Cicerovekslet inn tratter i år 51 f.Kr., og som sikkert finansierte gjenoppbyggingen etter det store jordskjelvet i år 60 e.Kr. Laodikea avslo hjelp frasenatorenes jordskjelvfond, noe det muligens refereres til i Johannes Åpenbaring.[1]

Jesu tid var den også kjent for sin legemiddeltilvirkning og sin medisinske utdannelse; her ble det drevet pionervirksomhet for bruken av kollyrium som øyesalve. Der det i Joh.Åp. heter «du er lunken, derfor vil jeg utspy deg av min munn»[2] er det en billedbruk som assosierer til de egenskapene det varme, kullsyreholdige vannet fra brønnene i Hierapolis hadde som brekkmiddel.[3]

Den laodikenske Zeus ble dyrket viden omkring byen, og stod høyt i anseende.

Omtale i Bibelen: Kristendommen fikk tidlig innsteg i Laodikeia, og Paulus skrev til byens kristne kirkemenighet et brev (Kol. 4,16). Det er uklart om dette brev nå finnes. Visse forskere mener at det er det samme brev som nå heter Efeserbrevet,[4] mens andre hevder at så ikke er tilfelle.[5] Laodikeia er en av de syv kirker i Åpenbaringsboken: ifølge 3,14-22 hadde forsamlingen i Laodikea som følge av sin rikdom blitt lunken i sin kristendom og blitt verdsliggjort.

Et kirkemøte ble avholdt i Laodicea cirka 363-364.

Under de bysantinske keiserne vedvarte Laodikeias rikdom, men i 1402, under krigen mot osmanene, ble den ødelagt av tyrkerne.

Ruinby[rediger | rediger kilde]

Byen er nå en samling ruiner fra romertiden og senere, blant annet et amfiteater, et gymnasium og en akvedukt. Ruinene ligger i den tyrkiske provinsen Denizli, nær byen Eskihisar.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ronald Brownrigg: Hvem er hvem i Det Nye Testamentet - Hver eneste person i Det Nye Testamentet, Kolibri, Oslo 1995 (oversatt fra engelsk), ISBN 82-90478-55-0, s. 160
  2. ^ Joh.Åp. 3,16
  3. ^ Ronald Brownrigg: Hvem er hvem i Det Nye Testamentet - Hver eneste person i Det Nye Testamentet, Kolibri, Oslo 1995 (oversatt fra engelsk), ISBN 82-90478-55-0, s. 160
  4. ^ For eksempel Theodore Beza, Novum Testamentum, cum versione Latina veteri, et nova Theodori Bezæ; James Ussher, Annales Veteris et Novi Testamenti samt de moderne forskerne John Lightfoot, Fenton John Anthony Hort m.fl.
  5. ^ Se N. A. Dahl, Theologische Zeitschrift 7 (1951); W. G. Kummel, et al., Introduction to the New Testament.