Eumenes II av Pergamon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Byste som kanskje fremstiller Eumenes II (Napolis arkeologiske museum)
Eumenes II (Hierapolismuseet)

Eumenes II av Pergamon (Eumenes II Soter, gresk: Εὐμένης Β), var konge i Pergamon 197-159 f.Kr. og tilhørte det hellenistiske Attaliddynastiet. Han var sønn av kong Attalos I og dronning Apollonis av Cyzicus og var sannsynligvis født før 220 f.Kr.[1]. Politisk sett videreførte han sin fars samarbeid med romerne for å kunne motstå først makedonerne og deretter Selevkiderikets ekspansjon mot Egeerhavet under ledelse av Antiokos III den store. Antiokos ble slått av romerne under ledelse av Scipio Asiaticus i slaget ved Magnesia i 190 f.Kr.

Etter freden i Apamea i 188 f.Kr. overtok Pergamon regionene Frygia, Lydia, Pisidia, Pamfylia, og deler av Lykia fra sine romerske allierte fordi Roma ikke hadde noe ønske om å administrere territorier i Lilleasia, men heller ønsket en sterkere sammenslutning som kunne demme opp mot eventuell framtidig ekspansjon fra Selevkideriket.

Eumenes falt senere i unåde hos romerne etter at de mistenkte ham for å ha konspirert med Perseus av Makedonia, og de gjorde i 167 f.Kr. et mislykket forsøk på å innsette Eumenes’ bror Attalus II Filadelfos til ny konge i Pergamon. Eumenes ble også nektet innreise til Roma for å føre sin sak der.[2]

Eumenes er kjent for å stå bak utvidelsen av biblioteket i Pergamon, et av de store bibliotekene i antikken. Han fikk også bygget en stoaAkropolis i Athen.

Eumenes var gift med Stratonice av Pergamon, datter av kong Ariarathes IV av Kappadokia og hans hustru Antiochis. De hadde sønnen Attalus, men da sønnen var mindreårig ved Eumenes’ død i 159 f.Kr. ble tronen overtatt av Eumenes’ bror Attalus II som etter vanlig skikk giftet seg med enken Stratonice.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Eumenes II på nettstedet Livius.org
  2. ^ A History of Rome, M. Cary & H.Scullard (1935), s 165 ISBN 0-333-27830 -5

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Hansen, Esther V. (1971), The Attalids of Pergamon, Ithaca, New York: Cornell University Press; London: Cornell University Press Ltd. ISBN 0-8014-0615-3.
  • Kosmetatou, Elizabeth (2003), "The Attalids of Pergamon," i Andrew Erskine, ed., A Companion to the Hellenistic World. Oxford: Blackwell: pp. 159–174. ISBN 1-4051-3278-7. text
Forgjenger:
 Attalos I Soter 
Konge av Pergamon
Etterfølger:
 Attalos II Filadelfos