Lanternefesten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fra lanternefesten i Taipei
Nyttårslanterner som forestiller «udødelige» fra kinesisk mytologi, fra Qingdynastiets tid.

Lanterne-- (forenklet kinesisk: 灯节; tradisjonell kinesisk: 燈節; pinyin: Dēngjié) eller Yuanxiao-festen (forenklet kinesisk: 元宵节; tradisjonell kinesisk: 元宵節; pinyin: Yuánxiāojié) er en tradisjonell kinesisk fest. Den avslutter den flere dager lange nyttårsfesten. Den kan spores tilbake i historien til Handynastiets tid (206 f. Kr. – 220 e. Kr.).

Festen er også kjent som Shangyuanfesten; Chap Goh Meh-festen i Indonesia, Malaysia og Singapore; Yuen Siu-festen i Hongkong, Tết Thượng Nguyên eller Tết Nguyên Tiêu i Vietnam; og Koshōgatsu i Japan.

Det som i Singapore eller Malaysia gjerne kalles lanternefesten er ikke samme fest som den her omtalte - det er den stedlige betegnelsen på midthøstfesten, en annen kinesisk fest.

Feiringen av lanternefesten[rediger | rediger kilde]

Under lanternefesten (15. dag av den kinesiske kalenders den første lunarmåned, altså 14 dager etter kinesisk nyttår) arrangeres lanterneutstillinger i Kina og på Taiwan, med lanterner som er nye av året. Det kan dreie seg om tildels kjempestore lanterner i mange farver og fantasifulle fasonger. Populære motiver er figurer fra dyrekretsen, dyr, planter og fabelvesener, kampscener, scener fra klassiske kinesiske romaner, legender og fortellinger. I tillegg til papir og pergament kan det benyttes for eksempel lakkert tre, perlemor og horn.

En viktig del av festivitetene er også å gjette svaret på de gåter som er avbildet på eller festet til lanternene. Dersom den besøkende gjetter rett, vanker det en liten gave.

Det er også vanlig å spise tangyuan (forenklet kinesisk: 汤圆; tradisjonell kinesisk: 湯圓; pinyin: tāngyuán), den dessertrett av risboller med søtt fyll, under lanternefesten. Én av grunnene er den lydlige assosiasjon fra tangyuan til tuanyuan (forenklet kinesisk: 团圆; tradisjonell kinesisk: 團圓; pinyin: tuányuán); sistnevnte ord betyr «familiesammenkomst».

Festivalen egner seg også godt for presentasjon av forloveder, og for bryllup.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]