Hopp til innhold

Landkreis Leipziger Land

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Landkreis Leipziger Land

Våpen
Riksvåpen

Kart over Landkreis Leipziger Land

DelstatSachsen
StatusLandkreis
Grunnlagt1. august 1994
Opphørt1. august 2008
HovedstadBorna
Styreform
 – Statsminister:

Petra Köpping (SPD)
Areal752,20 km²
Befolkning145 600 (31. desember 2007)
Bef.tetthet193,6 innb./km²
Offisielle språkTysk
Kart
Landkreis Leipziger Land
51°07′00″N 12°30′00″Ø

Landkreis Leipziger Land var en Landkreis i den nordvestlige delen av Fristaten Sachsen, som ble opprettet i 1994 gjennom en sammenslåing av kretsene Landkreis Leipzig-Land, Landkreis Borna og Landkreis Geithain.

Kretsen grenset i nord mot Landkreis Delitzsch og den kretsfrie byen Leipzig, i øst til Muldentalkreis, i sørøst til Landkreis Mittweida, i sør til Landkreis Altenburger Land i Thüringen og i vest til Burgenlandkreis og Saalekreis i Sachsen-Anhalt. Kretsen omfattet det som utgjør det tyske landskapet Leipziger Neuseenland.

Den 1. januar 1999 ble flere kommuner i Landkreis Leipzig innlemmet i byen Leipzig. Samtidig ble byene Schkeuditz og Taucha flyttet fra Landkreis Leipzig til Landkreis Delitzsch, mens kommunene Borsdorf og Panitzsch ble innlemmet i Muldentalkreis.

Den 1. januar 1999 ble også kretsens hovedsete, som inntil da hadde vært byen Leipzig, utenfor kretsen, flyttet til Borna.

Både Leipzig og Landkreis Leipzig Land benyttet bokstaven L i bilnummeret både før og etter 1999. Et forslag om å benytte bokstavene MKL og BNA for de største byene Markkleeberg og Borna ble ikke godkjent. En egen bokstav for bilnummer i Geithain ble også avvist. Det samme gjaldt forslaget om å bruke bokstavene NSL for landskapet Leipziger Neuseenland.

Den 1. januar 2000 mistet Landkreis Leipzig Land størstedelen av kommunen Bienitz, da byen Schkeuditz ble overført til henholdsvis Landkreis Delitzsch og Leipzig.

I forbindelse med kretsreformen i Sachsen i 2008 ble Landkreis Leipzig Land slått sammen med den tilgrensende Muldentalkreis til den nye kretsen Landkreis Leipzig den 1. august 2008.