Lanassa av Siracusa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lanassa
Dronning av Epirus
FødtUkjent
Ancient Syracuse
DødUkjent
Ektefelle 1) Pyrrhos
2) Demetrios I Poliorketes
ForeldreAgathokles (far)
Alkia ? (mor)
Far Agathokles
Barn Alekander
Helenos ?
Beskjeftigelse Gemal
Annet navnΛάνασσα

Lanassa (gresk: Λάνασσα) var en datter av kong Agathokles, tyrann av den gresk bystaten SiracusaSicilia, og kanskje med hans andre hustru Alkia.

I 295 f.Kr. giftet Agathokles bort Lanassa til kong Pyrrhos av Epirus. Agathokles eskorterte selv Lanassa med sin flåte til Epirus og hennes brudgom. Hun fikk øya Korkyra (dagens Korfu) som medgift i ekteskapet.[1] Paret fikk en eller to sønner, Alekander og muligens også sønnen Helenos.[2] Det er mulig at Helenos var resultatet av et annet ekteskap som Pyrrhos hadde, da med Birkenna, en prinsesse fra Illyria.

Av sistnevnte grunn, at Pyrrhos hadde flere hustruer enn henne selv, og at han viste større omsorg for sine «barbariske» hustruer enn henne, gjorde at hun rømte fra ektemannen og dro til Korkyra. Her tilbød øya som medgift til Demetrios I Poliorketes, da konge av Makedonia, om han giftet seg med henne. Demetrios kom, giftet seg med henne og okkuperte øya.[3] Etter at Agathokles døde i 289 f.Kr. hevdet Pyrrhos, i hevd å ha vært tidligere ektemann til Lanassa, arvelig rett til Sicilia. På grunnlag av dette kravet, inviterte innbyggerne av Siracusa Pyrrhos i 279 f.Kr. for å lede dem i krigen mot Kartago.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Diodorus Siculus: Bibliotheca historica 21.4; Plutark: Livet til Pyrrhos 9
  2. ^ Diodorus Siculus: Bibliotheca historica 22.8.2; Plutark: Livet til Pyrrhos 9
  3. ^ Plutark: Livet til Pyrrhos 10
  4. ^ Diodorus Siculus: Bibliotheca historica 22.8.2

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Stähelin, Felix (1924): «Lanassa 2)» i: Realencyclopädie der Classischen Altertumswissenschaft. Bind XII, 1, col. 617-618.