Hopp til innhold

Lambda-CDM-modellen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Λ-CDM eller Lambda-CDM er den dominerende modellen for Big Bang-kosmologi. CDM er en forkortelse for Cold Dark Matter (mørk materie) og den greske versalen Lambda betegner den kosmologiske konstanten. Modellen forklarer svingningene i den kosmiske bakgrunnsstrålingen og universets ekspansjon. De største ingrediensene i modellen er eksotiske.

Modellenes ingredienser[rediger | rediger kilde]

  • Λ (Lambda) er den kosmologiske konstanten, en ukjent form av mørk energi som skal forklare den observerte akselerasjonen av universets utvidelse. Konstantens verdi angis ofte som en del av , tettheten som trengs for et univers med flat (ikke-buet) geometri. Det nåværende anslaget er rundt 0,74.
  • Kald mørk materie er en ukjent form for materie. Den var i termodynamisk likevekt med all annen materie i det tidlige universet, men «frøs ut» og forlot likevektstilstanden. Siden da har den vekselvirket med annen svært svak materie. Den kalles kald fordi temperaturen da den frøs ut tilsvarte en middelhastighet som var mye mindre enn lysets hastighet c. Den hypotetiske formen for materie har ingen elektromagnetisk vekselvirkning. Den stråler altså ikke, og vekselvirker med atomer kun gjennom gravitasjon. Anslaget er at den representerer 22 % av universets tetthet.
  • Vanlig materie, som stjerner og galakser er lagt av, hovedsakelig hydrogen. Det anslås at denne synlige materien kun utgjør 4 % av universets tetthet.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata