Labro

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Labrofossen malt av Thomas Fearnley i 1837.
Utvidelse og ombygging av Labro kraftverk, gammel sliperibygning, ca. 1917

Labro er et sted i Kongsberg kommune, cirka 6 km sør for byen. Navnet betyr «brua over Lågen», og det har vært bru over Numedalslågen her i mange hundre år. Først var det trolig bare en klopp over nedre del av fossefallet. Hester og kjerrer måtte fraktes over med båt i sundstedet Sunnegrenda ovenfor fossen. I 1887 ble det ferdigstilt bru for hestetrafikk.

Det ble utvunnet blyholdig sølvmalm her fra før Kongsberg Sølvverks tid. Fra starten i 1537 til det ble funnet sølv i åsen i 1623 var det drift, selv om den var lite lønnsom. Arbeiderne ble overført til den nye gruva.

Labro Træsliberi kjøpte den gamle mølla og fossen i 1872, og på slutten av århundret var dette et av landets største tresliperier. I 1910 ble den første kraftstasjonen bygget og drevet i regi av tresliperiet.[1] Sliperiet ble nedlagt i 1917, og revet mellom 1922 og 1927. Stallen, spisebrakka og saga står fortsatt.

Kraftstasjonen[rediger | rediger kilde]

Drammen kommune kjøpte kraftstasjonen av sliperiet i 1911. Den ble utvidet ved tilbygg i 1922 og 1927.[1] Det nåværende Skollenborg kraftverk ble bygget i 1983 og er et sameie mellom Buskerud Kraftproduksjon AS og Vestfold Kraft DA.

Taket på den gamle kraftstasjonen raste sammen 20. januar 1994. Etter en vurdering av bygningen bestemte man å åpne museum. Bygningen ble restaurert og museet åpnet 8. juni 2000.

Museene[rediger | rediger kilde]

Vassdragsmuseet Labro er et spesialmuseum om vassdrag. Det omhandler kulturminner knyttet til Numedalslågen, fra Hardangervidda til Larvik.

Numedalslågens Fløtningsmuseum har utstillinger om skogbrukets og tømmerets betydning i Numedalslågen. Den gamle tømmerrenna rundt fossen kan også sees.

Norsk Vegmuseum avd. Buskerud har en utstilling av maskiner, verktøy og gammelt verksted fra Vegvesenets historie i fylket.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Labro kraftstasjon». Labromuseene. Besøkt 26. desember 2017. 
  2. ^ «Labromuseene». Labromuseene. Besøkt 26. desember 2017.