La mer (sang)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

«La Mer» er en fransk sang skrevet av den franske sangeren, komponisten, tekstforfatteren og showmannen Charles Trenet.

Trenet skrev teksten til «La Mer» på toget i 1943[1], mens han reiste langs den franske middelhavskysten og returnerte fra Paris til Narbonne. Han skrev den antageligvis på ti minutter på toalettpapir levert av det franske jernbaneselskapet SNCF. Leo Chauliac assisterte ham med skrivingen av melodien. «La mer» ble opprinnelig publisert av Raoul Breton. Det var ikke før i 1946 at Trenet spilte den inn på plate, ettersom hverken Trenet selv eller folkene rundt ham trodde at sangen var noe spesiell eller særskilt original. Da han utgav «La Mer» i 1946 viste den seg å bli en uventet slager og har vedblitt å være en chansonklassiker siden dengang.

«Beyond the Sea»[rediger | rediger kilde]

Jack Lawrence har skrevet den engelske teksten. Den engelske tittelen er «Beyond the Sea». Den franske teksten er helt annerledes og urelatert til den engelske.

Trenets franske versjon var en hyllest og ode til havets skiftende humør, men kun ved å legge til ordet beyond i tittelen gav Jack Lawrence starten, hvor han omgjorde sangen til å handle om en elsker som vansmekter for en tapt kjærlighet.[2]

Bobby Darins versjon ble utgitt i 1959 og er den best kjente for mange. Den nådde en sjetteplass på Billboard Hot 100-listen året etter. Sangen har siden 1959 blitt innspilt av mer enn 400 andre artister i mange språk.

Blant de utøverne som har spilt inn «Beyond the Sea» kan en nevne Benny Goodman, Mantovani, Roger Williams og Gisele MacKenzie.

Norske versjoner[rediger | rediger kilde]

Juul Hansen har skrevet en norsk tekst. På norsk bærer den tittelen «Blå hav».

Herbert Herding-Herberth skrev revyvisen, «La vær» (en parodi på den franske storslageren «La Mer», 1950)

Innspilling[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Charles Trenet-biografi fra Radio France International Arkivert 8. september 2009 hos Wayback Machine.
  2. ^ «Beyond the Sea» Arkivert 1. januar 2006 hos Wayback Machine. Jack Lawrences hjemmeside
  3. ^ Se plateetiketten