La Roue

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
La Roue
Generell informasjon
GenreDramafilm,[1] stumfilm
Utgivelsesår1923
NasjonalitetFrankrike
Lengde273 min.
SpråkFransk, ingen (dialog)
Bak kamera
RegiAbel Gance[1] Rediger dette på Wikidata
ManusAbel Gance Rediger dette på Wikidata
Produsent(er)Charles Pathé
MusikkArthur Honegger Rediger dette på Wikidata
FotoLéonce-Henri Burel Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeIvy Close, Pierre Magnier, Max Maxudian, Séverin-Mars Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Filmformat1,33:1
Farve/s.hvSort/hvitt Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)Netflix
Premiere(r)1923
14. desember 1922
Eksterne lenker

La Roue er en fransk stumfilm fra 1923 regissert av Abel Gance.[2]

Handling[rediger | rediger kilde]

Jernbane-ingeniør Sisif (spilt av Severin-Mars) redder en liten foreldreløs jente, hvis navn han får vite er Norma (spilt av Ivy Close), etter en katastrofal tog-ulykke. Han oppdrar den lille jenta som sin egen datter, sammen med sønnen Elie (spilt av Gabriel de Gravone) hvis mor døde under fødselen av Elie. Med tiden blir Norma en livlig og leken ung kvinne. Hennes største glede er tid hun kan tilbringe sammen med Elie - nå en kjekk fiolinmaker - som Elie tror er den biologiske broren hennes. Sisif blir også forelsket i sin adoptiv-datter, og tilstår sine følelser overfor en velstående kollega, Hersan (spilt av Pierre Magnier)

Men Hersan truer Sisif med utpressing, med mindre han samtykker i å gi Norma til ham i ekteskap. Norma selv er motvillig, men blir rørt av utsiktene til større velstand. Sisif går motvillig med på ekteskapet, og kjører selv toget som skal levere Norma til det nye ektemannen hennes. I en forvirret tilstand kjører han alt for hensynsløst, og ødelegger nesten toget. Etter noen måneders ekteskap skriver Norma for å si at hun er ulykkelig sammen med Hersan. Elie oppdager endelig sannheten om Normas opprinnelse, og han bebreider faren sin for å holde dette hemmelig ettersom dette forhindret Elie fra å gifte seg med Norma før hun giftet seg med Hersan. En øye-skade tvinger Sisif til å forlate jobben sin ved jernbanene, og han skaffer seg i stedet jobb på en taubane ved Mont Blanc.

Når Norma kommer på ferie til Chamonix sammen med ektemannen sin, oppdager hun hvor Sisif og Elie bor. Hersan finner også ut at Elie er forelsket i Norma. En veldig misunnelig Hersan kjemper med Elie på kanten av et bratt stup. Elie skyter Hersan i selvforsvar, og faller etterpå til sin død. Sisif, rasende over Elies død, gir Norma skylden for det som skjedde. Uten Hersan står Norma uten penger, samtidig som Sisifs sviktende syn gjør at han mister jobben. Norma bor hos Sisif uten hans tillatelse, og klarer å forbli uoppdaget i hytta hans en stund fordi han har blitt blind og ikke legger merke til henne. På hans eldre dager finner de imidlertid tilbake til hverandre igjen, og Sisif blir tatt vare på av Norma.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b http://www.imdb.com/title/tt0014417/; besøksdato: 21. mai 2016.
  2. ^ «La Roue (1923)» (engelsk). Besøkt 27. april 2024. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]