LISREL

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

LISREL er et akronym for lineære strukturelle forhold (engelsk: «linear structural relations») og viser til en statistisk programvarepakke som benyttes som et analyseverktøy for modellering av strukturligninger. LISREL består av en rekke tilleggsprogrammer som blant annet PRELIS for manipulering av data og enkel statistiske analyser, MULTILEV for multippel regresjonsanalyse og SURVEYGLIM for generelle lineære modeller. LISREL har også en funksjon som gjør det mulig å uttrykke strukturligninger som stidiagrammer, noe som gjør det mulig for brukere med liten erfaring i strukturligninger til likevel å utføre kompliserte analyser.

LISREL er hovedsakelig kommandostyrt, men nyere versjoner har også et grafisk brukergrensesnitt. Den nyeste versjon av LISREL, per januar 2012, er LISREL 8,8.

LISREL ble utviklet på 1970-tallet av de svenske statistikerne Karl Jöreskog, den gang forsker ved Educational Testing Service (ETS) i Princeton i New Jersey,[1] og Dag Sörbom; begge ble senere professorer ved Uppsala universitet i Sverige.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]