L’art pour l’art

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
James Whistler, «Arrangement i svart og grått no. 1.», 1871, Musée d'Orsay, Paris.
Harriet Backer, «Kone som syr» 1890
Vilhelm Hammershøi, «Asiatisk kompani», olje på lerret, 1902, Ordrupgaard kunstmuseum
Mottoet l’art pour l’art, «kunst for kunstens egen del», ble overtatt i sin latinske form Ars gratia artis da det amerikanske filmselskapet Metro-Goldwyn-Mayer overtok The Goldwyn Companys logo på 1920-tallet.

L’art pour l’art (uttales omtrent lar purlar) er en fransk talemåte og et estetisk slagord som betyr «kunsten for kunsten», eller på norsk heller «kunst for kunstens skyld». Dette kunstsynet oppstod på 1800-tallet og innebærer at et kunstverk er seg selv nok og ikke har annen hensikt enn «det skjønne i seg selv». Mottoet brukes også i den latinsk formen ars gratia artis.

Mening og bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Meningen med L’art pour l’art er at kunsten har sin egen begrunnelse og verdi - den trenger ikke å begrunnes eller rettferdiggjøres av noen ytre hensikt, det vil si mer eller mindre tilfeldige moralske, religiøse eller sosiale tendenser i samtiden. Prinsippet om kan på den ene side utarte til virtuositet, på den annen side danne en motvekt mot tendensdiktning og tendenskunst som bedrives for å moralisere.

I kunsthistorisk forskning har synet medført at en legger mer vekt på det formalistiske og ikke det litterære innholdet i for eksempel billedkunst.[1]

Uttrykket er oppstått som del av en fransk kunstteori på 1800-tallet. Det var ikke minst de såkalte parnassiens som stod for dette. Det er uklart hvem som først preget uttrykket. Både dikteren Théophile Gautier (1811–1872) og filosofen og politikeren Victor Cousin (1792–1867) nevnes.

Noen fremtredende representanter for denne kunstoppfatning var i Frankrike Gustave Flaubert og Charles Baudelaire, i England Oscar Wilde og i Tyskland Stefan George. Fra USA kan nevnes maleren Ad Reinhardt.

Filmene fra det amerikanske studioet Metro-Goldwyn-Mayer, begynner med MGM-løven og teksten ars gratia artis, et varemerke overtatt fra The Goldwyn Company på 1920-tallet.

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Wolfgang Ullrich: «L’art pour l’art. Die Verführungskraft eines ästhetischen Rigorismus.» I: Wolfgang Ullrich: Was war Kunst? Biographien eines Begriffs. Fischer-Taschenbuch-Verlag, Frankfurt am Main 2005, ISBN 3-596-16317-X, s. 124–143 (Fischer-Taschenbücher 16317).

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wiktionary: L’art pour l’art – ordbokoppføring