Lü Fuyuan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Lü Fuyuan
Født1945
Suihua
Død18. mai 2004
Beskjeftigelse Politiker
Parti Det kinesiske kommunistiske parti
NasjonalitetFolkerepublikken Kina

Lü Fuyuan (forenklet kinesisk: 吕福源, tradisjonell kinesisk: 呂福源, pinyin: Lǚ Fúyuán, født i oktober 1945 i Suihua i provinsen Heilongjiang i Kina, død 18. mai 2004 i Beijing) var en kinesisk kommunistisk politiker. Han var Folkerepublikken Kina første handelsminister.

Lü Fuyuan ble utdannet i fysikk ved Jilinuniversitetet og arbeidet så i mange år ved en bilfabrikk i Changchun. Derettet studerte han ved Université de Montréal i Canada fra 1981 til 1983; hhan fikk tilbud om å forbli i landet, men avslo og reiste hjem.

På forslag fra den kinesiske ambassade i Canada ble Lü invitert inn som medlem av Det kinesiske kommunistiske parti i 1983. Han fikk ledende stillinger i bilindustrien, og i 1989 fikk han ansettelse i regjeringens ministerum for maskinindustri. Der ble han etterhvert viseminister. Hans innsats for utviklingen av kinesisk bilindustri var svært viktig.

I 1998 ble han viseminister for utdannelse, og så for utenlandshandel og økonomisk samarbeid.

Etter en omorganisering av regjeringsministeriene i 2003 ble ministeriet for utenlandshandel og økonomisk samarbeid omgjort til handelsministeriet. Lü Fuyuan ble dets første minister. Men under ett år etter, den 29. februar 2004, gikk han av på grunn av leverkreft, og døde tre måneder etter.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]