Hopp til innhold

Køpenickiade

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Statue av «kapteinen fra Köpenick» (Hauptmann von Köpenick) ved rådhuset i Köpenick, der en 57-årig skomaker i 1906 kledte seg ut i uniform og svindlet til seg kommunekassen. Køpenick-saken ga opphav til uttrykket «køpenickiade» om bløffmakeri, særlig når noen utgir seg for å være myndighetspersoner.

Køpenickiade (etter tysk Köpenickiade)[1] er en form for svindel eller lurendreieri, særlig en frekk bløff der en eller flere personer urettmessig gir seg ut for å representere offentlige myndigheter. Betegnelsen viser til en begivenhet i 1906 i Köpenick, i dag en bydel i Berlin, der en arbeidsløs 57-åring i uniform lurte til seg bykassen.[2]

«Kapteinen fra Køpenick»

[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Wilhelm Voigt

16. oktober 1906 utgav den arbeidsløse skomakeren og tidligere straffedømte Wilhelm Voigt (1849 – 1922) seg for å være kaptein i den tyske hæren.[3] Iført ureglementert prøyssisk offisersuniform tok han kommandoen over ti soldater, arresterte borgermesteren i Köpenick, en tidligere tysk by som i dag er del av Berlins Treptow-Köpenick, og forlangte etter militær ordre å få utlevert 4000 mark fra bykassen.

Voigt ble pågrepet ti dager seinere og dømt til fire års fengsel. I 1908 ble han imidlertid benådet av keiser Vilhelm II. Siden reiste han omkring og fortalte om sin dristige «køpenickiade» som falsk kaptein. Han utga også en bok om denne og andre skøyerstreker, der han latterliggjorde myndighetene og den overdrevne respekten for uniformer.

Den oppsiktsvekkende saken inspirerte dessuten til Carl Zuckmayers populære komedie Der Hauptmann von Köpenick («Kapteinen fra Köpenick») fra 1931,[4], bøker og filmatiseringer som gjorde figuren og affæren ytterligere kjent.

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Litteratur

[rediger | rediger kilde]