Kyokushinkai

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Kyokushinkai er en form for karate, grunnlagt av sosai Masutatsu Oyama i 1957. «Kyoku» betyr ytterst, «shin» betyr sannhet eller virkelighet, og «kai» betyr møtes eller forenes. Stilarten er basert på andre karateformer som Oyama trente, blant annet Shotokan og Goju-Ryu, og mye av kihon (grunnteknikker) og kata (mønster) stammer fra disse. Kyokushinkai er en fullkontakt-kampsport/-stilart. Antall utøvere på verdensbasis har blitt anslått til 10–20 millioner. I Norge finnes det per 2007 cirka femti klubber for denne stilarten tilsluttet ulike internasjonale organisasjoner. Det finnes syv forskellige belter. Hvitt, oransje, blått, gult, grønt, brunt og svart, når man går opp i belte kalles det å få høyere grad etter svart så finnes det grader som heter Dan Dan blir vist på det svarte beltet med gullstriper. Det finnes ti Dan. Når en bruntbelte utøver blir svartbelte så begynner de med første Dan. Det finnes Mønstre som heter Kata. Jo høyere grad du har. Jo vanskelige Kataer får man. Man går kata på graderinger. Graderinger er en sermoni der man prøver å få høyere

Trening[rediger | rediger kilde]

Det å trene karate krever stor grad av konsentrasjon og vilje, og gjennom utallige repetisjoner vil en gradvis kunne utvikle seg som utøver. Dette er en prosess som tar tid, og setter store krav til utøverens lærevillighet. For å illustrere denne trinnvise prosessen er det innenfor kyokushinkai-karate utarbeidet en liste på syv punkter, slik at en bedre skal kunne forstå undervisningen. De blir da lettere å skjønne hvorfor utviklingen skjer trinnvis2.

 1. Posisjon – Stilling
 2. Balanse – Stilling under kontroll
 3. Teknikk – Korrekt utførelse
 4. Koordinering – Balanse og stilling under kontroll ved utførelse av teknikk
 5. Hurtighet – Bedre og hurtigere utførelse av teknikk
 6. Kraft – Mer kraft i utførelsene
 7. Refleks – Alt overstående blir naturlige bevegelser

Kyokushinkai Dojo Kun (løfte)[rediger | rediger kilde]

Enhver kyokushin-utøver skal kunne, samt følge dojo-kun, som er en dojo-ed på syv punkter, disse gjelder både på trening og ellers i livet.

 1. Vi vil trene ånd og legeme for å oppnå et fast og urokkelig sinn.
 2. Vi vil etterstrebe den sanne forståelse for karate, så vi til enhver tid skal være beredt med våkne sanser.
 3. Med all vår viljestyrke skal vi søke og dyrke et sinnelag som preges av forstandig selvfornektelse.
 4. Vi skal være høflige i vår fremferd, respektere våre foresatte og avstå fra voldsbruk.
 5. Vi vil følge vår tro og våre idealer og aldri glemme ydmykhetens sanne verdi.
 6. Vi vil se opp til visdom og styrke og ikke la oss forlede av uverdige livsmål.
 7. Den disiplin vi tilegner oss ved karate skal styrke vår livsholdning og vi vil alltid søke og oppfylle karatens dypeste mening.