Masutatsu Oyama

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Masutatsu Oyama
Kyokushinkai-6754 vsdl.jpg
Født4. juni 1923Rediger på Wikidata
Gunsan, GimjeRediger på Wikidata
Død26. april 1994Rediger på Wikidata (70 år)
TokyoRediger på Wikidata
Ektefelle Chiyako ŌyamaRediger på Wikidata
Barn KirikouRediger på Wikidata
Utdannet ved Waseda-universitetetRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Karateutøver, MMA-utøver, skribentRediger på Wikidata
Nasjonalitet Japan, Sør-KoreaRediger på Wikidata
Utmerkelser Offiserskors av Republikken Polens fortjenstordenRediger på Wikidata

Masutatsu Oyama (大山倍達 Ōyama Masutatsu, født 1923, død 1994) var en koreansk karateutøver, mest kjent for å ha grunnlagt karatestilarten kyokushinkai i 1957. Han ble ofte beskrevet som en levende legende.

Masutatsu Oyama ble født i Sør-Korea, hvor han het Choi Yeong-eui. Han flyttet til Japan da han var 15 år, og tok da navnet til den nye japanske familien sin. Han begynte sin lære innen kampsporten med Kempo i en alder av 9 år, for så å fortsette med Judo og Karate. Etter å ha trent karate i flere år, under ulike læremestrene (Gichin Funakoshi, Sodeju, Kotaro Yoshida, So Nei Chu og Gogen Yamaguchi), flyttet Masutatsu etter andre verdenskrig opp i fjellet. Her bodde han isolert og trente hardt i totalt 3 år, hvorav han tilbragte det første året i et isolert tempel, og de siste 2 årene i en hytte han bygde selv, hvor han livnærte seg av det han fant i naturen rundt seg.

Da han returnerte fra fjellet flyttet han inn ved siden av et slaktehus, hvor han etterhvert begynte å teste sin styrke og teknikk mot kyrne som skulle slaktes. Dette førte etterhvert til at han stilte opp i kamper mot store okser på ca. 450 kg, hvor han kun brukte never og bein til å utkonkurrere de. Totalt sloss han med og utkonkurrerte rundt 50 okser. Dette gjorde han for å teste menneskelige grenser og styrken i karate. Hans styrke og teknikk var enorm, og han slo oksens horn rett av med bare neven. Han konkurrerte ikke bare mot okser, men også mot ulike kampsportutøvere fra forskjellige grener/stilarter, som han beseiret en etter en.

Etter disse hendelsene fikk Masutatsu Oyama tilnavnet «den guddommelige hånd». Han brukte store deler av livet sitt på å undervise og fremme det som etterhvert ble kjent som The Kyokushin Style(kyokushinkai karate) på 1950-tallet.