Kvakksalver

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Kvakksalveri)
Hopp til: navigasjon, søk
«Kvakksalveren» (De kwakzalver) fra 1650-tallet av den nederlandske maleren Jan Steen (1625/1626–1679). Kvakksalver betegner fortsatt en som driver virksomhet som lege eller tannlege uten å være autorisert.
Kvakksalver framstilt av den britiske karikaturtegneren James Gillray 1801. Motivet harselerer med Perkins tractors, en angivelig vidunderkur oppfunnet av amerikaneren Elisha Perkins. Fortsatt selges gamle og nye, virkningsløse alternative behandlinger.
Amerikansk propagandaplakat fra andre verdenskrig for en statlig kampanje mot kvakksalvere og kjerringråd for å helbrede kjønnssykdommer.

Kvakksalver (fra nederlandsk kwakzalver, tysk Quacksalber, «en som kludrer med salver»[1]) betyr en som roter eller fusker med salver, det vil si foreskriver eller selger remedier som ikke virker eller som er skadelige, eller i videre forstand enhver som utgir seg for å ha kunnskaper og kvalifikasjoner til å drive medisinsk virksomhet uten å ha det, det vil si er en sjarlatan.

Den tidligste lovregulering av kvakksalveri var rettet mot omreisende leger. Etter at legeutdanning i den vestlige verden ble standardisert og legene ble autorisert ble begrepet etter hvert brukt som en nedlatende betegnelse på folkelige helbredere. I dag er det først og fremst former for alternativ medisin som ikke har vitenskapelig dokumentert virkning, som omtales som kvakksalveri.

Kvakksalveri i Norge[rediger | rediger kilde]

Kvakksalveri var forbudt etter forordninger av 1672 og 1795, men ble tillatt ved lov av 29. april 1871, med forskjellige begrensninger.[1]

Fra 1. januar 2004 ble den norske såkalte «kvakksalverloven» (lov av 19. juni 1936 nr. 9 om innskrenkning i adgangen for den som ikke er helsepersonell til å ta syke i kur) opphevet. Denne loven ble fra samme dato erstattet av lov om alternativ behandling av sykdom.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Oppslagsordet «kvakksalver» i Store norske leksikon (2005-2007)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]