Kvæfjorden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kvæfjorden sett fra Kvæfjord kirke

Kvæfjorden (nordsamisk: Giehtavuotna)[1] er en fjord i Kvæfjord kommune i Troms. Den er 17 km lang, og går i sørøstlig retning, fra innløpet mellom Gavlen på Gapøya i vest og Bremnes i øst, inn til bygda Straumen innerst i fjorden. Fra Straumen, som er et smalt sund med tidevannsstrøm, går en fjordarm med brakkvann, Straumsbotn, videre mot sørøst.[2]

Fjorden er en forlengelse av havarmen Andfjorden mellom Andøya og Senja. Der Andfjorden går over i Kvæfjorden, Toppsundet og Kasfjorden, mellom Kinnaksla og Grøtavær er den 14 km bred, og smalner deretter av. Fjorden begynner her i sørlig retning, men svinger så mot sørøst mellom Røkenes og Elde.

Vest for Gapøya går Godfjorden sørover. Ytterst på østsida av fjorden ligger bygda Bremnes, og noe lenger inn ligger Utstrand. Vest for Kveøya går Gullesfjorden mot sør og langt innover Hinnøya, mens Kvæfjorden snur mot sørøst og går inn mellom Kveøya og Hinnøya, hvor den kalles Bygdesundet. På Hinnøysida ligger tettstedet Borkenes, som er Kvæfjords kommunesenter.

Kveøya har veiforbindelse med Hinnøya med Fv 105, som krysser Kvæfjorden i sjøfyllinger og bro fra sørspissen av Kveøya. Fv1 går langs nordøstsida av Kvæfjorden, mens og 849 går langs den indre delen av fjorden.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Kvæfjorden». Faktaark. Kartverket. Besøkt 21. oktober 2016. 
  2. ^ Kvæfjorden på Norgeskart.no fra Statens kartverk