Kurganets-25

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kurganets som stormpanservogn med 30mm maskinkanon
Kuganets som pansret personellkjøretøy med 12,7mm Kord maskingevær

Kurganets-25 (russisk: Курганец-25) er en 25-tonns modulær plattform på belte, utviklet for den russiske hæren. Kurganets-25 skal utvikle seg i ulike modeller, og vil gradvis erstatte BMP, BMD og MT-LB samt andre typer pansrede plattformer på belte.[1]Kurganets-25 vil ha modulær rustning som kan oppgraderes for spesifikke trusler og andre forhold.

Kurganets-25 stormpanservogn og varianter av denne ble først sett offentlig med tårn og bestykning tildekt for Seiersdagsparaden i Moskva i 2015. En viss serieproduksjon startet i 2016.[2]

Design[rediger | rediger kilde]

Kurganets-25 er designet for å bringe de russiske beltekjøretøyene opp til vestlig standard slik som for eksempel den amerikanske M2 Bradley og britiske Warrior. Disse utklasset den sovjetiske BMP-serien under den kalde krigen, samtidig som Kurganets er lettere enn den T-15 "tunge stormpanservognen" basert på Armata-plattformen. Det er to versjoner av kjøretøyet:

  • en tungt bevæpnet stormpanservogn med plass til 6-7 soldater, og
  • en lett bevæpnet PPK som har plass til åtte soldater.

Andre varianter som er foreslått for Kurganets inkluderer en pansret ambulanse, en bombekastervogn med 82 mm 2B9 Vasiljok, et PV-kjøretøy, pansret bergevogn, et rekognoseringskjøretøy, et kommandokjøretøy og en pansret ingeniørvogn. Kjøretøyet representerer et avvik fra det tradisjonelle russiske lavprofildesignet, - har en høyere profil som er mer egnet for kanonskyting snarere enn troppetransportør, noe som også gir bedre beskyttelse mot IED og landminer.[3]Mens T-15 Armata er planlagt utgruppert sammen med T-14 Armata stridsvogner, er Kurganets eslet til mekaniserte enheter.[4]

Bestykning[rediger | rediger kilde]

Kurganets-25 som stormpanservogn har fjernkontrollert tårn av typen Bumerang-BM med 2A42 30 mm maskinkanon, et 7,62 mm koaksialt PKT maskingevær og to Kornet-EM panservernmissil på hver side. Kurganets-25 som PPK har et 12,7 mm maskingevær i stedet for Bumerang-BM tårn.[5]

En versjon SPAAG med en 57 mm kanon og en Kurganets-25 SPG med en 125 mm er planlagt.[6]

Mobilitet[rediger | rediger kilde]

Kurganets-25 veier 25 tonn. Dette gjør at Kurganets-25 er lett nok til å være flytende på vann. Den maksimale farten til kjøretøyet er 80 km/t på land og 10 km/t i vann. Både stormpanservogn- og pansret personellkjøretøy-variantene har en frontmontert motor på 800 kw.

Beskyttelse[rediger | rediger kilde]

Kurganets-25 stormpanservogn har 360-graders dekning fra sitt aktive beskyttelsessystem med utskytingsrør. Dette systemet er mindre enn det man finner på T-14 Armata og T-15, men slik som på T-15, er det festet nær toppen av skroget. Et to-delt prosjektildetekteringssystem er plassert på ulike steder i skroget og i tårnet.

Ergonomi og mannskap[rediger | rediger kilde]

Kurganets-25 bruker en konsoll som ligner på en Sony PlayStation gamepad.[7] Det er bredere enn tidligere generasjoner av russiske pansrede kjøretøy og stormpanservogner. Også det at motoren er plassert i front øker mannskapskomforten og tilgjengelighet.

Varianter[rediger | rediger kilde]

  • IFV (Industriell benevnelse — Objekt 693);[8]
  • APC (Industriell benevnelse — Objekt 695).

Referanser[rediger | rediger kilde]