Kunta Kinteh Island

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kunta Kinteh Island og tilknyttede steder
   UNESCOs verdensarv   
Fort Gambia på Kunta Kinteh Island er et minne om kolonitid og slavehandel
LandGambias flagg Gambia
Innskrevet2003
Kriterium III, VI
Se ogsåVerdensarvsteder i Afrika
ReferanseUNESCO nr. 761
Kunta Kinteh Island ligger i Gambia
Kunta Kinteh Island
Kunta Kinteh Island (Gambia)

Kunta Kinteh Island, tidligere James Island, er ei lita øy midt i elva Gambia, 30 km fra elvemunningen, nær byen Jufureh i Gambia. På 1600- og 1700-tallet var øya og fortet som ble bygd der, et senter for europeisk okkupasjons- og handelsvirksomhet, særlig slavehandel. Som et symbol for denne virksomheten er øya i dag et verdensarvminne.

Historie[rediger | rediger kilde]

De første europeerne som bosatte seg på øya kurlendere som kom dit i 1651. De hadde flere koloniinteresser i nærheten. De ga øya navn etter st. Andreas. Øya ble deretter erobret av britene i 1661, og navnet ble endret til James Island, etter den senere kong James.

Britene bygde Fort James. Med utgangspunkt på den strategisk plasserte øya hadde de kontroll over det meste av handelen på Gambiaelva. James Island ble stasjon for handel med gull, elfenben, krydder, voks, tømmer og pels. Senere samlet de slaver på fortet før transport til Amerika. Rundt 600 slaver ble fraktet herfra hvert år.

Fortet var en firkantet bygning med kanontårn i hvert hjørne. Det hadde lagerbygninger og boenheter for 60-70 soldater og fastboende slaver.

Øya og fortet opplevde stadig uro, og ble ødelagt og gjenoppbygd flere ganger. Flere slaveopprør fant sted her, og britene var stadig i konflikt med franskmennene, som hadde en tilsvarende kolonipost i Albreda, på nordbredden av Gambiaelva. Franske tropper tok kontroll over øya i 1695, ga den tilbake to år etter, og erobret den på ny i 1702. Under den amerikanske uavhengighetskrigen tok franske styrker øya og brente fortet ned til grunnen.

Da Storbritannia i 1807 vedtok å forby menneskehandel ble James Island på ny tatt i bruk, og fortet ble nå et senter for soldater som hadde i oppdrag å stoppa andre lands handel med slaver. Øya ble fraflyttet for siste gang i 1829, da vokterne ble flyttet til den mer strategiske St. Mary's Island, som er blitt til dagens Banjul.

I dag[rediger | rediger kilde]

I Alex Haleys roman Røtter blir forfatterens stamfar og romanens hovedperson, Kunta Kinte, sendt som slave til USA fra denne øya.

Over 15 000 turister besøker den vesle øya hvert år. De fleste er afroamerikanere og europeere. Øya skiftet i 2011 navn fra James Island til Kunta Kinteh Island; motivasjonen var at øya skulle ha et afrikanskbasert navn.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ gambiarootsfestival2011. «Renaming of James Island to Kunta Kinte Island during the International Roots Festival 2011–Gambia, West Africa». Arkivert fra originalen 27. juli 2012.  «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 27. juli 2012. Besøkt 28. juli 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]