Hopp til innhold

Kunstindustriutstillingen 1909

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Utstillingen sett fra sjøen
Den store restauranten

Kunstindustriutstillingen 1909 var en utstilling i Frisens park ved BiskopsuddenDjurgården i Stockholm som ble arrangert av Svenska Slöjdföreningen. Utstillingen ble arrangert med kun svenske deltakere. Utstillingen varte fra 4. juni til 30. september 1909 etter å ha blitt forlenget fra 15. september.

Utstillingen ville gi en sammenfatning av aktuell svensk kunsthåndverk og kunstindustri og kan sees som en noe mindre oppfølger til Stockholmsutstillingen 1897. Akkurat som ved 1897-utstillingen var det Ferdinand Boberg som var hovedarkitekt. Han tegnet alt fra utstillingskatalogen til den pompøse arkitekturen med fontener, kaskader, tårn og arkader. Alt var holdt i en lys, nesten hvit fargeskala og bygningene kaltes også den Vita staden. Gustaf V var utstillingens beskytter og arbeidsutvalget besto av Prins Eugen, hoffintendent Carl Bendix og Erik Gustaf Folcker.

Bedriftene som stilte ut viste det beste fra sin produksjon, som regel av høy kvalitet. Bobergs takarrangement med hundrevis av glødelamper i den store restauranten vekket oppmerksomhet. Elektrisiteten var den nye, rene energien. Den store restauranten var møblert med en kopi av Michael Thonet bøytrestol "Stuhl Nr. 14" fra 1859. Utstillingen inneholdt i tillegg en lang rekke boliginnredninger og møbler, imidlertid kom det sosiale programmet til kort og kun noen småhus med enkel innredning ble vist. I ettertid fremsto utstillingen på mange måter som en pompøs, usvensk oppvisning av den etablerte jugendstilen.[1]

Utstillingen arrangerte også et lotteri hvor førstepremien var en fullt innredet villa tegnet av arkitekt Ivar Callmander inklusive tomt i Storängen.

Neste og siste internasjonale utstilling som Ferdinand Boberg skulle stå for som hovedarkitekt ble den baltiske utstillingen i Malmö i 1914.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Formgenom tiden, s. 54

Litteratur

[rediger | rediger kilde]
  • Form genom tiden, människans rum och ting. Specialnummer av FORM. ISSN 0015-766X

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]