Kunda

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kunda bykommune
Kunda bykommune

Kart over Kunda bykommune

LandEstland Estland
FylkeLääne-Viru fylke
StatusBykommune
Adm. senterKunda
Areal10,01 km²
Befolkning3 738 (2007)
Bef.tetthet373.43 innb./km²

Kunda
59°30′3″N 26°31′39″E

Kunda (estisk Kunda linn) er en by og bykommune midt på nordkysten av Lääne-Viru fylke i det nordøstlige Estland. Byen omsluttes i av Viru-Nigula kommune. Kommunen har cirka 3 700 innbyggere og et areal på om lag 10 km². Her ved Kunda by starter den berømte kalksteinskysten med klipper langs Finskebukta som er så karakteristisk for nordkysten av Estland.

Kunda sementfabrikk

Ved byen er det gjort et viktig steinalderfunn av fiskeutstyr og båter og boplasser, som innen estisk arkeologi har gitt navn til den tidstypiske Kundakulturen, som var fremtredende i hele Baltikum. Fiskekroker eller harpunblader fra denne kulturen er gjengitt på kommunens byvåpen.

Kommunens administrasjonssenter er byen Kunda, den nest største i fylket. Folketallet i kommunen er sterkt fallende. Det er et lite vannkraftverk, en papirmassefabrikk (Estonian Cell) og en større sementfabrikk i byen, som også har en liten havn.

Sement er byens varemerke, her startet en lokal godseier opp Russlands tredje sementfabikk i 1870, basert på de lokale kalksteins-forekomstene. Byen ble snart hjemsøkt av sementstøv som dekket all vegetasjon inntil rensing av utslipp tok til for alvor etter salg av fabrikken til utenlandske eiere i kjølvannet av uavhengigheten i 1991.[1]

En sidegren av den baltiske jernbane fører hit fra Rakvere.

Den mest kjente lokale personligheten fra Kunda var maleren Richard Sagrits (1910–1968), som er kjent for maleriet Høst i Kunda og skildret by- og landsbyscener fra området. Han brakte en rekke estiske kunstnere til sin hjemgård Kalame, og gården er idag kunstmuseum.

Kjente personer fra Kunda[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kokk, Aavo og Eilart, Andres: Brushstroke Estonia, forlaget Regio. Tallinn, 2011, side 76.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]