Hopp til innhold

Kunda

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kunda
Kunda sementfabrikk]

Kart over Kunda

LandEstlands flagg Estland
FylkeLääne-Viru
KommuneViru-Nigula
Adm. senterKunda
Postnummer44107
Areal10,08 km²[1]
Befolkning3 057[2] (2023)
Bef.tetthet303,27 innb./km²
Kart
Kunda
59°30′03″N 26°31′39″Ø

Kunda (estisk: Kunda linn) er en by midt på nordkysten av Lääne-Viru fylke i det nordøstlige Estland. Byen omsluttes i av Viru-Nigula kommune. Byen har cirka 3 700 innbyggere og et areal på om lag 10 km². Her ved Kunda by starter den berømte kalksteinskysten med klipper langs Finskebukta som er så karakteristisk for nordkysten av Estland.

Ved byen er det gjort et viktig steinalderfunn av fiskeutstyr og båter og boplasser, som innen estisk arkeologi har gitt navn til den tidstypiske Kundakulturen, som var fremtredende i hele Baltikum. Fiskekroker eller harpunblader fra denne kulturen er gjengitt på kommunens byvåpen.

Det er et lite vannkraftverk, en papirmassefabrikk (Estonian Cell) og en større sementfabrikk i byen, som også har en liten havn.

Sement er byens varemerke, her startet en lokal godseier opp Russlands tredje sementfabikk i 1870, basert på de lokale kalksteins-forekomstene. Byen ble snart hjemsøkt av sementstøv som dekket all vegetasjon inntil rensing av utslipp tok til for alvor etter salg av fabrikken til utenlandske eiere i kjølvannet av uavhengigheten i 1991.[3]

En sidegren av den baltiske jernbane fører hit fra Rakvere.

Den mest kjente lokale personligheten fra Kunda var maleren Richard Sagrits (1910–1968), som er kjent for maleriet Høst i Kunda og skildret by- og landsbyscener fra området. Han brakte en rekke estiske kunstnere til sin hjemgård Kalame, og gården er idag kunstmuseum.

Kjente personer fra Kunda[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Maakatastri statistika». Det estiske landinspektorat. Besøkt 17. oktober 2018. 
  2. ^ https://andmed.stat.ee/en/stat/rahvastik__rahvastikunaitajad-ja-koosseis__rahvaarv-ja-rahvastiku-koosseis/RV0240; Estlands statistikkbyrå; besøksdato: 16. august 2023.
  3. ^ Kokk, Aavo og Eilart, Andres: Brushstroke Estonia, forlaget Regio. Tallinn, 2011, side 76.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • (en) Kunda – kategori av bilder, video eller lyd på Commons Rediger på Wikidata