Kulturkammeret

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kilden aktivitetsenter med fontenen «Seilende havfrue med flagg og vimpler» av Arne Vinje Gunnerud (1980) foran

Kulturkammeret er et rusfritt aktivitetsenter for barn og unge på Tyholmen ved Kanalplassen i Arendal.

Kulturkammeret er Arendal kommunes kulturskole for barn og unge med tilbud innen musikk, bildekunst og drama m.m. Kulturskolen ble åpnet i 1981, i en kopi av en restaurert bygning på Tyholmen, under navnet Kilden - Ungdommens Hus. I 2008 ble lokalene modernisert og navnet endret til Kilden aktivitetssenter. I 2021 ble Kilden utvidet med det tidligere Statens hus i Arendal og den nye enheten har fått navnet Kulturkammeret.

Kulturkammeret består av flere bygninger. Den største er tidligere Statens hus som ble oppført 1960 som posthus og politikammer. Statens hus ble kjøpt av Norgesgruppen og ombygd til lokaler for dagligvarebutikk, kontorer og kulturformål. Kulturlokalene leies ut til Arendal kommune og de har i dag felles inngang med lokalene som tidligere ble brukt av Kilden.

Kulturskolens opprinnelige lokaler er i eksteriøret en kopi av kjøpmannsgården «Andresens hus», som sto her før den ble totalt ødelagt av brann i 1977. Kjøpmannsgården var en av de fire store bygningene som preget den store Tyholmen-debatten i 1971. Bygningen ble godt dokumentert før rehabiliteringen på 1970-tallet. Denne kjøpmannsgården besto av flere bygninger, bl.a. et våningshus og en bakgårdsbygning, tidligere også en sjøbod. Dagens bygning framtrer som disse tre bygningene som ble gjenreist som ett hus, bygd i betong, men kledd med trepanel utvendig, et godt eksempel på miljøtilpasset bebyggelse som særlig på 1980 og 1990-tallet preget byggevirksomheten i Arendal.

Kulturkammeret rommer fritidsklubb med ungdomskafé, diskotek, bandøvingsrom, teatersal, atelier og utleierom for lag og foreninger. Arendal kommunale kulturskole har sine avdelinger for drama og kunst i bygget. Andre brukere er Ungdommens bystyre, samt at huset er også base for ulike fritidsaktiviteter for psykisk utviklingshemmede.


Kildenrock[rediger | rediger kilde]

Kildenrock er et godt innarbeid navn innen det lokale musikkmiljøet, med fremvisning av lokale rockeband. Storhetstiden til Kildenrock var fra 1987 til 1993, men avholdes fremdeles (2015). 3-4 konserter i året trakk i gjennomsnitt 3-400 publikummere. Konsertene ble gjerne arrangert i sammenheng med natt-disko hvor det var åpent frem til 07:00 neste morgen. Tom Øyen, Frans Thu og Frode «Tubbs» Johansen var blant gjengangerne som var DJs.

Band kjent fra Kildenrock på 1980- og 1990-tallet[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]