Kulelyn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kulelyn er et sjelden værfenomen som vitenskapen ikke kan forklare. Det opptrer i forbindelse med tordenvær og har form som en svevende lyskule. Tegningen fra 1901 viser hvordan et kulelyn overraskende kommer gjennom vinduet og driver inn i rommet som en saktegående ildkule i lufta.

Et kulelyn er et sjeldent, elektrisk fenomen i atmosfæren som opptrer i forbindelse med tordenvær. Vitner beskriver kulelyn som små eller store, luminøse (strålende) og sfæriske (runde) kuler. De minste er på størrelse med en ert, de største kan være opptil flere meter i diameter. Værfenomenet har ingen anerkjent vitenskapelig forklaring da man ikke har klart å gjenskape fenomenet eksperimentelt.

Forklaringer og forekomst[rediger | rediger kilde]

Det finnes hittil ingen allment godtatt forklaring på kulelyn. Én av mange teorier som ofte nevnes, er at kulelyn består av glødende plasma holdt sammen av et magnetfelt som dannes i den ladede luften i lynkanalen fra et vanlig lyn.

En annen teori går ut på at det skyldes bittesmå silisiumpartikler fra jorden, som kastes opp i luften ved lynnedslag og går i forbindelse med oksygen og karbon. Denne blandingen vil så danne trådballer som kan brenne og sende ut lys.

Selv om kulelyn har vært omtalt i alle tider, har eksistensen av fenomenet vært omstridt. Kulelyn observeres meget sjelden og spredt, og noen har hevdet at observasjonene er oppdiktet eller innbilt. Fotografier av kulelyn har også vært forfalsket. Hadde vitneobservasjonene bare vært oppspinn, ville imidlertid hyppigheten av rapporter blitt påvirket av om kulelyn er «på moten» eller ikke. Dette ser ikke ut til å være tilfelle. Delvis motstridende beskrivelser kan dessuten skyldes at ulike elektriske fenomener feilaktig tolkes som ett og samme naturfenomen.

I Norge observeres kulelyn hyppigst på kysten av Sørlandet. Noen mente at det uforklarlige lysfenomenet som kan observeres i Hessdalen også var et kulelyn, helt til det ble motbevist.[trenger referanse]

I juni 1897 ble fem personer i Ørsdalen i Bjerkreim kommune drept av et kulelyn som kom rullende ned åssiden og ut på veien.[1]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Kategori:Ball lightning – bilder, video eller lyd på Wikimedia Commons