Kstovo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lenintorget i Kstovo sentrum
Kraftvarmeverket i Kstovo.
Strand ved bredden av Volga nær Kstovo
Kstovos byvåpen

Kstovo (russisk: Ксто́во) er en by i Nizjnij Novgorod oblast i Russland. Byen ligger på Volgas høyre bredd, 20 km sørøst for Nizjnij Novgorod. Innbyggertall: 66 944 (folketelling 2002), 62 414 (folketelling 1989).

Historie[rediger | rediger kilde]

Landsbyen Kstovo ble første gang nevnt allerede på 1300-tallet. Med byggingen av Novogorkovskij Oljeraffineri (russisk: Новогорьковский нефтеперерабатывающий завод) på 1950-tallet ble det bygget en ny by noen få kilometer sørøst for den gamle landsbyen Kstovo, på det høyereliggende landet mellom elvene Volga og Kudma.

Siden da har den vestlige delen av byen sentrert seg rundt den opprinnelige landsbyen, og er fremdeles landlig i karakter, og blir vanligvis kalt Gamle Kstovo (Staroje Kstovo), mens den nyere østlige delen av byen, som ble bygget på 1950-tallet og fremdeles ekspanderer, kalles Nye Kstovo (Novoje Kstovo). Nye Kstovo har gjennom sin ekspansjon helt eller delvis tatt opp i seg flere mindre landsbyer.

Kstovo fikk status som bymessig bosetning i 1954 og bystatus i 1957.

Økonomi[rediger | rediger kilde]

Byens viktigste arbeidsgiver, og historisk sett årsaken til byens eksistens, er LUKOIL-Nizjegorodnefteorgsintez (tidligere NORSI-Oil og Novogorkovskij Oljeraffineri).

Det er også et asfaltverk, et spritdestilleri, en fabrikk for regummiering og resirkulering av dekk, og ellers den vanlige samlingen av lokale matindustrivirksomheter. Et kraftvarmeverk forsyner det lokale nettet med elektrisitet, og varmt vann til byens leilighetsbygninger.

Byen har et stort marked for jordbruksprodukter, og et anstendig utvalg av supermarkeder og andre butikker.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]