Hopp til innhold

Kritola

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Kritola (gresk: Κρίτολα, virksom på 500-tallet f.Kr.) var en gresk kvinne tilhørende kongefamilien i Kyrenaika. Hun var datter av Arkesilaos I, konge av Kyrene, og en ukjent mor. Hennes bestefar var grunnleggeren av og den første kongen av Kyrene, Battos den første. Hennes bror Battos ble den framtidige konge av Kyrene og hun var både tante av og svigermor til den framtidige konge Arkesilaos II ved sin datter Eryxo, den første dronning av Kyrene som er kjent ved navn.

Lite er kjent om Kritola. I henhold til Plutarks Moralia var hun kjent for sin store verdighet og var høyt respektert av alle borgerne i Kyrene. Hun ble gift med en framstående borger, men navnet hans er ikke kjent. Hennes eldste barn og første sønn var Polyarkos og hennes yngste barn var Eryxo. Plutark nevner at hun også hadde andre sønner, men historikeren nevner ikke disse ved navn. Ved datterens ekteskap med sin fetter, ble Kritola dronningmor.

Hennes familie må ha vært en del av en intern maktkamp da hennes ektemann ble myrdet en gang rundt 550 f.Kr. av en Learkos som på tross av eller kanskje på grunn av, klarte å albue seg opp til å bli rådgiver for Arkesilaos II. Imidlertid ble hans konspirasjon til å velte kongen avslørt, og han ble forvist fra Kyrene sammen med sine tilhengere. I stridigheter som fulgte ble Arkesilaos II drept, og Learkos krevde å bli nye konge. Eryxo og hennes eldre bror Polyarkos fikk lokket ham i et bakhold og drepte ham. Deretter ble Eryxos eneste barn Battos III utropt til nye konge.

I kjølvannet av urolighetene i Kyrenaika, truet den egyptiske farao Amasis II med å invadere. Sammen med sin sønn og datter reiste Kritola til Egypt for å redde Kyrenaika. Diplomatiet fungerte, og Plutark slår fast at Battos III regjerte i tyve år, fra 550 til 530 f.Kr. Han nevner også at Kritola ble en gammel kvinne.

Litteratur

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata