Kristen Stavdahl

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kristen Stavdahl
Født14. juni 1964 (55 år)
Beskjeftigelse Kunstmaler
Nasjonalitet Norge
SitatDet er viktigt før me å få reven og tiur'n te å leva i bildo mine! Det mangfoldet som er i naturen, mæ dyreliv, planter, skog og folk er brikker, som passa nøye saman! Detta må stemme før me, i bildo mine, o følast rett, før e henge eit bilde på veggen!Sitat
– Kristen Stavdahl

Kristen Stavdahl (født 14. juni 1964) er en norsk musiker og maler.

Stavdahl er en autodidakt fra Sør-Aurdal som startet med musikk 15 år gammel etter at han hadde bygdd sin egen el-gitar. Siden ble han en av ildsjelene bak Jupedalens Pøbb Ensemble. Han har malt siden midten av 80-tallet.

I hans bilder og musikk vender han stadig tilbake til de enkle og jordnære menneskene, i kontakt med naturen og med dyrene. Han er i så måte i tradisjonen til sambygdingen Mikkjel Fønhus. Av hans mer kjente malerier er Sakkarias ette landevegen, Markenstider på Fagernes og Utta å klave o band. Dette er malerier som handler om nettopp dette samspillet mellom folk og natur. Bygdekremmeren Sakkarias er forøvrig en person han stadig vender tilbake til i sine arbeider.

Stavdahl er mer en skogsmann og jeger enn en tradisjonell kunstner. Dette reflekteres i hans valg av utstillingssteder, som like gjerne er tradisjonelle gallerier slik som Galleri Garthus og mer utradisjonelle steder som Rørosmarten og Villmarksmessa i Oslo.

I januar 2014 ble Kristen Stavdahls maleri av Berte Skrukkefyllhaugen stjålet fra galleriet hans i toppetasjen på Valdrestunet kjøpesenter i Bagn. Bildet er ennå ikke kommet til rette.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]