Kristen Stavdahl

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kristen Stavdahl
Født14. juni 1964Rediger på Wikidata (58 år)
Beskjeftigelse KunstmalerRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Laquote.svgDet er viktigt før me å få reven og tiur'n te å leva i bildo mine! Det mangfoldet som er i naturen, mæ dyreliv, planter, skog og folk er brikker, som passa nøye saman! Detta må stemme før me, i bildo mine, o følast rett, før e henge eit bilde på veggen!Raquote.svg

Kristen Stavdahl

Kristen Stavdahl (født 14. juni 1964) er en norsk musiker og maler.

Stavdahl er en autodidakt fra Sør-Aurdal som startet med musikk 15 år gammel etter at han hadde bygdd sin egen el-gitar. Siden ble han en av ildsjelene bak Jupedalens Pøbb Ensemble. Han har malt siden midten av 80-tallet.

I hans bilder og musikk vender han stadig tilbake til de enkle og jordnære menneskene, i kontakt med naturen og med dyrene. Han er i så måte i tradisjonen til sambygdingen Mikkjel Fønhus. Av hans mer kjente malerier er Sakkarias ette landevegen, Markenstider på Fagernes og Utta å klave o band. Dette er malerier som handler om nettopp dette samspillet mellom folk og natur. Bygdekremmeren Sakkarias er forøvrig en person han stadig vender tilbake til i sine arbeider.

Stavdahl er mer en skogsmann og jeger enn en tradisjonell kunstner. Dette reflekteres i hans valg av utstillingssteder, som like gjerne er tradisjonelle gallerier slik som Galleri Garthus og mer utradisjonelle steder som Rørosmarten og Villmarksmessa i Oslo.

I januar 2014 ble Kristen Stavdahls maleri av Berte Skrukkefyllhaugen stjålet fra galleriet hans i toppetasjen på Valdrestunet kjøpesenter i Bagn. Bildet er ennå ikke kommet til rette.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]