Kriminalforsorgen i Frihed

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Kriminalforsorgen i Frihed (KiF) i Danmark er en avdeling under Kriminalforsorgen som blant annet tar seg av personer som har fått en betinget dom eller er prøveløslatt. KiF har ansvaret for tilsyn og kontakt med Kriminalforsorgens dømte utenfor fengsler og arresthus. Dessuten er det KiF som utarbeider personundersøkelser av siktede før deres sak behandles i retten. KiF deltar også i det alminnelige kriminalpreventive arbeide i samfunnet, for eksempel på skoler og andre utdannelsesinstitusjoner.

Oppgaver[rediger | rediger kilde]

Tilsyn[rediger | rediger kilde]

Tilsyn kan enten fastsettes av domstolene i forbindelse med betingede dommer eller administrativt i forbindelse med prøveløslatelser og betingede benådninger. Normal tidsperiode er ett til to år, men kan for psykisk syke lovovertredere fastsettes til en tid på maksimalt fem år.

Særvilkår[rediger | rediger kilde]

Særvilkår vil alltid rette seg mot spesifikke forhold hos tilsynsklientene som har sammenheng med den lovovertredelse som de har begått. Disse vilkår kan være spesielt rettet mot personer med rusmiddelavhengighet eller psykiske syke, som kan bli stilt overfor et krav om å gå i behandling for et risikopreget alkoholbruk eller annen skadelig bruk av rusmidler eller et vilkår om ambulant psykiatrisk behandling.

Samfunnstjeneste[rediger | rediger kilde]

Samfunnstjeneste kan være et alternativ til en fengselsstraff. Cirka 4 000 lovovertredere idømmes hvert år en betinget dom med vilkår om samfunnstjeneste, og noen blir løslatt tidligere fra en fengselsstraff mot at de i stedet utfører samfunnstjeneste.

Samfunnstjeneste betyr at den dømte kan bli boende hjemme, passe sitt sedvanlige arbeide og få anledning til å betale litt tilbake til samfunnet på en positiv måte. Samfunnstjeneste fastholder på den måte de dømte i fellesskapet i stedet for å utelukke dem fra det.

Personundersøkelse[rediger | rediger kilde]

Ved anmodning ber anklagemyndigheden KiF om å utarbeide personundersøkelser vedrørende den siktede. Undersøkelsen kan blant annet være en beskrivelse av den siktedes familiemessige bakgrunn, utdannelses- og beskjeftigelsesmessige forhold, økonomiske forhold, eventuelle rusmiddelproblemer, fysisk og psykisk helsestilstand samt fritidsbeskjeftigelse og omgangskrets.

Arresthusarbeide[rediger | rediger kilde]

Medarbeiderne i KiF har det overordnede ansvar for omsorgsarbeidet i landets arresthus.

Alternativ avsoning[rediger | rediger kilde]

Domfelte som har et særlig behandlingsbehov kan avsone deres dom på et hospital eller en egnet institusjon. Er den dømte under 18 år gjelder den særlige regel at de som hovedregel skal anbringes i behandlingsinstitusjon eller lignende.

Kriminalpreventivt arbeide[rediger | rediger kilde]

Medarbeiderne i KIF deltar også i det lokale kriminalitetsforebyggende arbeide.

Dette skjer dels gjennom det lokale «SSP-samarbeidet» (for Skole, Socialforvaltning, Politi) og dels ved foredrag og undervisning i skoler, foreninger med videre.

Behandling[rediger | rediger kilde]

Siden begynnelsen av 1990-årene er det gradvis innført en rekke behandlingstilbud i Kriminalforsorgens anstalter.

Elektronisk fotlenke[rediger | rediger kilde]

I 2005 ble det innført en ny avsoningsform i Danmark. I daglig tale kalles den elektronisk fotlenke. Ordningen betyr at visse dømte kan avsone deres straff i hjemmet under intensiv overvåkning og kontroll.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]