Krigsfangeleir 2VK

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Krigsfangeleir 2VKMellom Bolærne var en fangeleir for sovjetiske krigsfanger under andre verdenskrig i Nøtterøy kommune; i dag i Færder kommune. Fangeleiren var en av underleirene til hovedleiren Stalag 303 på Jørstadmoen ved Lillehammer.

Den ble etablert i 1943 for 290 fanger som ble satt til tungt anleggsarbeid på festningen, de fleste av dem sovjetrussere». [1][2][3] [4] Da festningen var ferdig fikk leiren en ny uhyggelig funksjon som "dødsleir". Sovjetiske fanger som ble sendt til denne leiren høsten 1944 led av smittsomme sykdommer og ble sendt dit for å dø.[3] Fangene som døde den siste måneden før freden i 1945, ble gravlagt i Sørbukta, om lag 500 meter lenger vest på øya.

I 1953 ble levningene av 28 sovjetiske krigsfanger flyttet herifra til Vestre gravlund i Oslo. Det døde også 20 krigsfanger fra Bolærne på Tønsberg sykehus etter befrielsen av leiren. I tillegg fikk et ukjent antall krigsfanger sin grav i sjøen ved Bolærne. En antar også at det fremdeles kan være uoppdagede graver på øya Mellom Bolærne [3]

Hele fangeleiren ble brent ned i 1945 på grunn av smittefaren. Arealene der fangeleiren og den tilhørende gravplassen lå er registrert som et ikke-fredet kulturminne fra nyere tid. Nøtterøy kommune har montert en informasjonstavle på stedet. Det er tidligere satt opp en minneplate, støpt i metall, med følgende tekst: "Til minne om de russiske krigsfanger som led og døde i denne leir fra desember 1944 til frigjøringen i mai 1945."[3]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Håkon Bonafede: «Djeveløya»; klikk.no, 7.4.2018
  2. ^ Bay, Eirik Gripp (2014). «The Front-sisters: A new take on Norwegian women in the German Red Cross of WWII» (PDF). University of Oslo. s. 88. Besøkt 16. mars 2015. 
  3. ^ a b c d Festningsverk.no. «Dødsleiren på Bolærne 1944». 
  4. ^ Fossum, Anitra, og Stefan Brunvatne. 'Krigsfangeleiren på Mellom Bolæren'. Vestfold Fylkeskommune. 2. september 2013. https://www.vfk.no/Tema-og�tjenester/Kulturarv/Vestfoldhistorie-artikkel/Andre-tema-og�steder/Bolarne/Krigsfangeleiren-pa-Mellom-Bolaren/[død lenke] (funnet 22. september 2014).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]