Kriger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Krigere)
Hopp til navigering Hopp til søk
En afrikansk kriger.

En kriger er en person som har som livsstil å involvere seg i krig.

I stammelignende samfunn der man driver med endemisk krigføring, er det vanlig at krigere former sine egne klaner eller klasser for seg selv. I føydalisme, former vasallene en militær eller kriger klasse, og selv om det skulle være i virkelig krig kunne bønder også bli innkalt.

Profesjonelle krigere er mennesker som blir betalt for å engasjere seg i militære kampanjer, og disse kommer under to kategorier: Soldater; når det må kjempes på vegne av deres egen stat, eller leiesoldater; når de legger frem deres tjenester kommersielt og ubeslektet til deres egen nasjonalitet.

Klassifiseringen av en person som er involvert i en hvilken som helst form for vold er et spørsmål om perspektiv, og det kan oppstå uenigheter om denne personen er en bølle, en gangster, en terrorist, en rebell, en fredskjemper, en leiesoldat eller en soldat.

Krigerkode[rediger | rediger kilde]

I mange samfunn hvor en spesialisert krigerklasse eksisterer, finnes det spesielle koder for oppførsel, blant annet for å forhindre at krigerklassen utgjør en trussel mot resten av samfunnet. Krigerkoder verdsetter høyt ferdigheter som lojalitet, mot og ære. bushidō og ridderlighet er to eksempler på krigerkoder.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  • King, Warrior, Magican, Lover: Rediscovering the Archetypes of the Mature Masculine by Robert Moore and Douglass Gillette (San Francisco: Harper, 1990).