Krateret i Derveze

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Derveze-krateret i Turkmenistan
Krateret i Derveze med omgivelser 2015.

Krateret i Derveze er et naturgassfelt i Derveze (alt. Derweze, Darvaze, "port") i Ahal-provinsen i Turkmenistan. Krateret er kjent for å ha stått i brann uavbrutt siden sovjetiske petrokjemiingeniører satte fyr på det i 1971. Brannen får næring fra store naturgassforekomster i området. Svovellukten kan kjennes i et stort område rundt krateret.[1]

Geografi[rediger | rediger kilde]

Feltet ligger nær byen Derveze sentralt i Karakum-ørkenen, ca. 260 km nord for Ashgabat. Gassreservene er blant de største i verden. Krateret har en diam. på 70 m, og er ca. 20 m dypt.[2] Innbyggerne i området ga krateret navnet "Porten til Helvete", med referanse til de vedvarende flammene og den kokende sølen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Feltet ble funnet av sovjetiske ingeniører i 1971, som mente det var store oljeforekomster i området. Det ble satt opp en borerigg, og boring ble iverksatt for å bestemme mengden tilgjengelige gassreserver. Man begynte å lagre gassen, men grunnen under boreriggen og den tilhørende leiren ga etter, og forsvant i et stort krater. Ingen omkom. Som følge av dette ble det frigjort store mengder metan til skade for miljø og mennesker i området. For å forhindre ytterligere utslipp av giftige gasser fra hulrommet i krateret ble det bestemt å sette fyr på gassen. Tanken var at dette ville være tryggere enn å hente opp gassen fra undergrunnen. Man tenkte da at gassen ville brenne ut i løpet av noen uker, men har fortsatt å brenne uavbrutt i mer enn fire tiår.

Krateret var tema i en episode av TV-serien Die Trying under tittelen Crater of Fire, (sendt 16. juli 2014 på National Geographic Channel). George Kourounis ble den første til å stige ned i krateret, og hentet prøver av bunnen som inneholdt ekstremofile mikroorganismer.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «What a ‘hell hole’!». Pakistan Daily Times. 14. september 2012. Arkivert fra originalen 6. juni 2014. Besøkt 11. oktober 2012.  Arkivert 6. juni 2014 hos Wayback Machine.
  2. ^ Gurt, Marat (20. april 2010). «Turkmen president wants to close "Hell's Gate"». Reuters. Arkivert fra originalen 10. mars 2013. Besøkt 16. desember 2012.