Koreansk mytologi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Koreansk mytologi er den tradisjonelle mytologien man finner i Korea. Området har tradisjonelt vært preget av kinesisk språk og kultur, men mytologien skiller seg derimot fra kinesisk mytologi. Denne mytologien er rester fra en tidlig periode i Koreas historie, og kan deles inn i to typer myter: Grunnleggermyter som forteller om hvordan staten og folket ble til, og skapelsesmyter som forteller om verdens opprinnelse. Grunnleggermytene kjenner man bare fra gamle kinesiske og koreanske skrifter, skapelsesmytene blir fremdels sunget av sjamaner som en del av forskjellige ritualer.

Grunnleggermytene[rediger | rediger kilde]

Grunnleggermytene handler om det koreanske folkets, den koreanske statens og herskerslektenes opprinnelse. Disse mytene finner man i nedtegnelser fra det første århundret etter Kristus, både i kinesiske og koreanske skrifter.

Grunnleggermytene finnes i dag bare i de gamle nedtegnelsene, med ett unntak, nemlig myten om Tan'gun, som har opplevd en oppblomstring med nasjonalistiske undertoner, og i dag blir dyrket av enkelte som grunnleggeren av den koreanske nasjonen.

Skapelsesmytene[rediger | rediger kilde]

Skapelsesmytene, eller mugaer er i dag en integrert del i sjamanistsike ritualer, der de blir sunget av sjamanene. Disse mytene ble ikke skrevet ned før tidlig på 1900-tallet, og levde fram til dette bare muntlig blant sjamanene.

Litteratur[rediger | rediger kilde]