Korea Aerospace Research Institute

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Korea Aerospace Research Institute
Hangul한국항공우주연구원
Hanja韓國航空宇宙硏究院
Revidert romaniseringHan-guk Hanggong Uju Yeon-guwon
McCune-ReischauerHan'guk Hanggong Uju Yǒn'guwǒn
Redigerer Korea Aerospace Research Institute

Korea Aerospace Research Institute (KARI) eller den sørkoreanske romorganisasjonen er ansvarlig for forskning innenfor luft- og romfart i Sør-Korea. Hovedkontoret ligger i Daejeon i Daedeok Science Town. Blant de pågående prosjektene er bæreraketten KSLV. Tidligere prosjekter inkluderer satellitten Arirang-1 skutt opp i 1999. KARI ble etablert i 1981 og fokuserte i hovedsak på romforskning før Sør-Korea meldte seg inn i IAE i 1992.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Den første erfaringen Sør-Korea finn med romforskning var via USA og bæreraketter som skulle kunne frakte våpen som en del av forsvaret mot Nord-Korea.

I 1990 begynte KARI å utvikle egne bæreraketter. De to første het KSR-I og KSR-II som var henholdsvis ett og to rakettrinn tidlig på 1990-tallet.

I desember 1997 begynte utviklingen av bæreraketter basert på flytende oksygen og kerosen. KSR-III ble testet første gang i 2002.

Oppskytningskapasitet[rediger | rediger kilde]

Sør-Korea bestemte seg for å skynde på utviklingen gjennom et romsamarbeid med Russland i 2004.

KARI utvikler nå bæreraketten KSLV (Korea Space Launch Vehicle) der første trinn er basert på den russiske bæreraketten Angara. Første oppskytning var planlagt i 2007 men ble utsatt til 2009 på grunn av forsinkelser i ferdigstillelsen av Naro romfartssenter. Den ble mislykket. Det ble også det andre forsøket 10. juni 2010.

I en avtale signert 24. oktober 2005 ble det avtalt at en sørkoreansk astronaut skulle være med på en ferd med et Sojuz-fartøy. Som en del av Sør-Koreas astronautprogram skal Russland trene sørkoreanske astronauter.

Luftfart[rediger | rediger kilde]

KARI utvikler også et ubemannet fly som skal kunne fly i ekstreme høyder, samt et neste generasjons fleksibelt helikopter. KARI designer også satellitter, for eksempel KOMPSAT1 og KOMPSAT2.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]