Koptisk kunst

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Christus og den hellige Menas
Koptisk stoff, ca 400 e. Kr.

Koptisk kunst vokste frem i romertidens Egypt med kristendommens utbredelse. Koptiske kristne brukte fra 300-tallet det gammelegyptiske ankh, symbolet for liv, som et koptisk kors.[1]

Kopterne var lite påvirket av hellenismen som var dem fremmed. Slik sett var det natur at klostervesenet oppstod i Egypt som de undertryktes protest mot sine dekadente herrer. De egyptiske bøndene som skapte den koptiske kunsten, hadde glemt eller tok avstand fra gammelegyptisk kunst, og gresk-klassisk kunst var dem fremmed, så de skapte sin egen, en ofte svært livaktig og variert tradisjon. Kopterne la for dagen en særlig evne til utskjæring av bladverk og geometriske motiver som skapte et spill mellom lys og skygge, frembrakt av intrikate mønstre som minner om irsk-keltisk ornamentering. Denne abstrakte tradisjonen var årsak til at noen av verdens fineste islamske kunstverker er å finne i Egypt.[2]

Den kristne kunst i Egypt kan inndeles i to faser. Innen den arabiske erobring i 641 var den stedlige kunst mest å betrakte som en lokal variant av bysantinsk kunst, med elementer fra eldre tiders egyptiske kunst. Etter erobringen utviklet den seg videre og fikk sin blomstringsperiode fra 600-tallet til 800-tallet. Med tiltagende islamisering av den egyptiske befolkning gikk det nedover med den koptiske kunsten fra 1200-tallet.

De koptiske gravskulpturene inntar stive stillinger. I veggmaleriet har man benyttet matte fargeflater for å fremstille dekorative dyre- og planteformer og primitive menneskeskikkelser med stirrende øyne og tunge øyenbryn. Et stort antall tekstiler i samme stil er blitt bevart for ettertiden.

Viktige bygninger er de røde og hvite klostrene ved Sohag (cirka 440) samt 1000- og 1100-tallskirkene i Kairos gamle bydel. Tidlige treskipede bygninger av basilikatype ble utviklet til et karakteristisk koptisk, celleformet anlegg med et stort antall sidekapeller.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Joshua J. Mark: «Ankh», Word history encyclopedia
  2. ^ Michael Gough: The origins of Christian art (s. 28), forlaget Thames og Hudson, 1973, ISBN 0-500-20131-5

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Arne Effenberger (1976). Koptische Kunst, Ägypten in spätantiker, byzantinischer und frühislamischer Zeit. Wien. 
  • Mahmoud Zibawi: Koptische Kunst. Das christliche Ägypten von der Spätantike bis zur Gegenwart. Schnell und Steiner, Regensburg 2004, ISBN 3-7954-1562-4.
  • Stikkord «Koptische Kunst»; I: Meyers Enzyklopädisches Lexikon. Bibliographisches Institut, Mannheim/Wien/Zürich 1973, Band 14, s. 211.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]